De tuin van de Noorderhoeve
294 vierkante meter vrije grond voor De Kromme Lepel

ma 17 jun 2013

Op zaterdag 15 juni, tijdens de jaarlijkse donateursdag van Stichting Grondbeheer en de BD-Vereniging, hebben de aanwezige donateurs en relaties op één dag met elkaar 294 vierkante meter grond ter waarde van 1763,75 euro vrijgemaakt. Het geld is bestemd voor de grond van biodynamische tuinderij De Kromme Lepel. 

De wervingsactie was een voorproefje voor de Campagne voor De Kromme Lepel in Bergen op Zoom die in september 2013 officieel van start gaat. Het doel van de campagne is om alle 10,66 hectare van het biodynamische bedrijf in Lepelstraat vrij te maken. 'Vrijmaken' betekent dat de grond met schenkgelden wordt aangekocht door Stichting Grondbeheer. Biodynamische boeren en tuinders pachten de grond van Grondbeheer tegen pachtprijzen die gebaseerd zijn op het duurzaam producerend vermogen van de grond. Op die manier hoeven de pachters geen 'roofbouw' te plegen en kunnen ze de vitaliteit van de bodems juist opbouwen. Met het vrijmaken van biodynamische landbouwgrond biedt Grondbeheer een eigentijdse oplossing voor duurzaam landbeheer en bedrijfsopvolging. 

De Kromme Lepel

Dankzij legaten en vaste donateurs van Grondbeheer is al 4,05 hectare van De Kromme Lepel vrijgemaakt. Voor de resterende 6,61 hectares gaat Stichting Grondbeheer vanaf september 2013 crowdfunden: aan 'heel veel' mensen wordt gevraag om eenmalig of gedurende een periode van vijf jaar een 'klein beetje' geld te doneren. 

294 vierkante meter

Het voorproefje van de crowdfunding vond plaats op 15 juni. De ruim 90 aanwezige donateurs en relaties van Stichting Grondbeheer en de BD-Vereniging hebben op één dag met elkaar 1763,75 euro geschonken waarmee 294 vierkante meter landbouwgrond is vrijgemaakt. Als dank mochten de gulle gevers de allereerste oogst aardbeien van De Kromme Lepel – 208 doosjes van 250 gram – kopen tegen huisverkoopprijs a 1,50 per bakje. De aardbeien gingen als zoete broodjes over de toonbank en waren binnen mum van tijd uitverkocht.

U bent hier