Ties en Esther Betjes zijn de pachters op fruitboomkwekerij De Vrolijke Noot in Wapserveen.
Nadat zij beiden de Warmonderhof hadden afgerond, zijn ze opzoek gegaan naar een bedrijf om zich op te vestigen. Door bij veel bedrijven langs te gaan en met verschillende mensen in gesprek te gaan, zijn ze uiteindelijk bij De Vrolijke Noot terechtgekomen. De toenmalige telers Lucy en Harrie zagen na een kennismakingsperiode in hen goede opvolgers voor hun levenswerk. Door een jaar samen te werken op het bedrijf is er voldoende kennis doorgegeven om het bedrijf te kunnen overdragen aan de volgende generatie.
Omdat boomteelt redelijk nieuw voor hen is, hebben Ties en Esther ervoor gekozen om de bedrijfsvoering te versimpelen: “We zijn gestopt met de teelt van blauwe bessen en ander fruit en focussen ons op de boomteelt van oude en bijzondere fruitsoorten. Het zijn sterke en stabiele rassen die je met biodiversiteit kunt vrijhouden van plagen en ziektes. Ons werk is precies contra met andere sectoren in de landbouw. In de winter – als de veehouders en groentetelers het relatief rustig hebben – is het bij ons juist intens druk met rooien, enten en verkopen. In de zomer hoeven wij alleen het onkruid een beetje bij te houden.”
Het feit dat Ties en Esther de grond van BD Grondbeheer pachten, heeft het voor hen mogelijk gemaakt om überhaupt een boerenonderneming te kunnen starten: “Als gezin met twee jonge kinderen hebben we niet het kapitaal om zelf grond te kopen. Daarnaast zijn de grondprijzen dusdanig hoog dat geld lenen te duur is voor een biodynamische bedrijfsvoering. Bovendien vind ik het mooi dat we door onze manier van werken wel waarde toevoegen aan de aarde maar geen waarde onttrekken door grondspeculatie.”
De Vrolijk Noot is in 1980 opgericht en de pioniersfase allang voorbij. Ties: “Het is een gezond en stabiel bedrijf en met 4,2 hectare vrije grond. Voor ons biedt dat een stevige basis om het verder te ontwikkelen. Het is onze droom om een ecologisch bedrijfsgebouw neer te zetten van strobalen, lokaal hout en een groendak met zonnepanelen. Onder dit dak willen we cursussen en lezingen organiseren en voor stagiaires en onszelf huisvesting creëren. Het idee is een gastvrije plek waar we kennis delen om de biodynamische boom- en fruitteelt verder te ontwikkelen. Dit bedrijfsgebouw willen we realiseren met leengeld én draagvlak uit de maatschappij. Die manier van financieren past bij onze visie op een nieuwe en sociale economie.”
Omdat het bedrijfsgebouw bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van De Vrolijke Noot zal BD Grondbeheer de crowdfundactie voor het werven van leengeld ondersteunen. Lente 2021 zal de actie van start gaan.