Gemengd bedrijf op de Noorderhoeve
Hondspol500: de daadkracht van het individu en de macht van het grote getal

di 7 jun 2016

De Hondspol500 zijn 500 doeners met een rijk hart die met vereende schenkkracht een daad willen stellen voor een duurzame wereld: het vrij* maken van de biodynamische landbouwgrond onder zorgboerderij de Hondspol. En u kunt meedoen, anoniem of met naamsvermelding van uzelf en/of bedrijf!

Biodynamische landbouw is de kortste route naar een schone, diervriendelijke en levendige aarde. Dat laat zorgboerderij de Hondspol in Driebergen al meer dan dertig jaar zien. De tuinders en boeren produceren gezond en lekker voedsel en als spin-off van hun biodynamische werkwijze neemt de biodiversiteit en kwaliteit van de leefomgeving alleen maar toe.

Dit groene pareltje van Driebergen werd door financiële problemen van de voormalige eigenaar bedreigd. Om het voortbestaan van De Hondspol zeker te stellen, heeft Stichting Grondbeheer zich over de 30 hectare landbouwgrond ontfermd. Om de grond te kunnen kopen, heeft Grondbeheer een lening afgesloten bij Triodos Bank. Het doel van de Hondspol500 is om deze lening binnen 7 jaar af te lossen. Als de grond vrij is van lastendruk kan de pachtprijs voor de boeren en tuinders omlaag; vanwege de rente op de obligaties gaat de pachtprijs met schenkgeld meer omlaag. De aflossing van de lening heeft ook een maatschappelijke urgentie. Stichting Grondbeheer heeft financiële ruimte nodig om meer biodynamische landbouwgrond aan te kunnen kopen. Op de korte termijn zullen er namelijk een groot aantal biodynamische boeren en tuinders, die geen bedrijfsopvolging binnen de eigen familie hebben, met pensioen gaan. Een twintigtal van hen heeft de wens geuit om hun levenswerk bij Stichting Grondbeheer onder te brengen. Op deze manier kan vitale landbouwgrond zonder winstoogmerk doorgegeven worden aan de nieuwe generatie biodynamische boeren en tuinders.

Bent u een doener met een rijk hart? Dan bent u 1 van de 500 die wij zoeken voor de Hondspol500. Kleine, gemiddelde en grote schenkers geven samen meer dan de som der delen. De 30 hectare van de Hondspol is namelijk meer dan grond: het is een vruchtbare bodem waar we nu en in de toekomst van kunnen oogsten en leven.

Zo kunt u meedoen:
Een periodieke schenking met een looptijd van minimaal 5 jaar; uw jaarlijkse bijdrage is volledig fiscaal aftrekbaar.

  • Als donateur of met een eenmalige schenking; uw bijdrage is deels fiscaal aftrekbaar.
  • Een lening met periodieke schenking met een looptijd van minimaal 5 jaar; een combinatie van lenen en schenken waarbij u de fiscale voordelen van periodiek schenken optimaal benut.
  • De aankoop van een eeuwigdurende obligatie aan toonder a 500 euro per stuk; de obligaties zijn verhandelbaar en hebben een startrente van 1,5%.
  • Een pakket op maat voor uw financiële situatie; onze penningmeester neemt contact met u op.

Anoniem of met naamsvermelding van jou en/of je bedrijf:

  • U kunt anoniem schenken of onder een alias of pseudonieum.
  • U kunt onder uw persoonsnaam en/of bedrijfsnaam schenken.

Op het online platform (vanaf 24 juni online) kunt u zelf kiezen hoe u vermeld wilt worden. Er is plek voor een persoonsnaam, bedrijfsnaam, plaatsnaam, citaat, foto, logo en bijdrage vermelden.

Richtbedrag:
Elke bijdrage is welkom. Wilt u toch graag een richtbedrag weten? We streven naar een gemiddelde van 3500 euro per schenker/obligatiehouder verspreid over 7 jaar.


*Wat is vrije grond?
Vrije grond is gekocht met schenkgeld en obligaties van burgers. Daardoor is de grond geen particulier eigendom meer of onderpand voor de bank. Bij natuurgebieden vinden we dit al heel gewoon. Het behoud van landbouwgrond is echter minstens zo belangrijk: het is de bron van ons voedsel. Door landbouwgrond vrij te maken, kan het tegen een eerlijke pachtprijs aan biodynamische boeren beschikbaar worden gesteld; waarbij de rente op de eeuwigdurende obligaties betaald wordt uit de pachtprijs. Het mooie van deze aanpak is dat het een langetermijnoplossing biedt voor het behoud van vruchtbare landbouwbodems.

De Hondspol
Zorgboerderij de Hondspol is een gemengd boerenbedrijf aan de rand van Driebergen. In de weilanden grazen de vijftig melkkoeien en in de moestuin worden diverse groentes geteeld. De melk wordt in de eigen zuivelmakerij dagelijks verwerkt tot zuivel en kaas. De producten zijn te koop in de boerderijwinkel en bij natuurvoedingswinkels in de regio. De Hondspol is in 1984 opgericht en daarmee één van de eerste zorgboerderijen in Nederland. Mensen met een beperking kunnen hun mogelijkheden ontwikkelen aan het boerenwerk.

U bent hier