De tuin van de Noorderhoeve
Jonge boeren rennen voor vierkante meters biologische landbouwgrond

ma 14 sep 2015

DRONTEN – Studenten van Groenhorst Dronten Warmonderhof Opleidingen gaan op 12 november om 10.00 uur hardlopen voor voldoende biologisch dynamische landbouwgrond in de toekomst; hún toekomst. Daarmee werven ze sponsorgelden. Met elke sponsoring van zes euro kopen ze één vierkante meter vruchtbare landbouwgrond vrij.

Een biologisch-dynamische boer heeft vaak decennia lang gewerkt aan het opbouwen van een vruchtbare bodem onder zijn bedrijf. Door eindeloze aandacht, compostering, niet kerende grondbewerking en het gebruik van preparaten heeft hij een bodem gecreëerd waarin planten gezond kunnen groeien.

Deze grond moet bewaard worden voor de toekomst, veilig worden gesteld voor jonge biologisch-dynamische boeren die willen starten met hun bedrijf. Maar grond is duur, en de aanschaf ervan legt een onevenredig grote druk op de schouders van nieuwe boeren. Stichting Grondbeheer werft gelden om biologisch-dynamische grond te kopen en tegen een normale pachtprijs te verpachten aan nieuwe BD-boeren. Die kunnen zo voortbouwen op de erfenis van hun BD-voorganger en bovendien is de pacht dusdanig, dat ze sneller een normale boterham kunnen verdienen met hun boerderij.

Geld nodig
Er is, kortom, veel geld nodig om BD-landbouwgronden veilig te stellen voor de toekomst. Daarom hebben Stichting Grondbeheer en Warmonderhof de handen ineen geslagen. Warmonderhof leidt al zeventig jaar lang de biologisch-dynamische boeren van de toekomst op. Het is een school die is gevestigd op drie boerenbedrijven, zodat leren en werken hand in hand kunnen gaan. De school telt zo’n driehonderd studenten, voltijd en deeltijd, jongeren en volwassenen. Het gros van de Warmonderhofstudenten komt niet uit een landbouwfamilie en heeft dus geen familiebedrijf achter de hand waarin hij of zij kan instromen als opvolger.
De studenten lopen donderdag 12 november rondjes van 500 meter over de akkers van de schoolboerderijen. Daarmee werven ze sponsorgelden, die Stichting Grondbeheer kan gebruiken om extra BD-grond aan te kopen. De studenten lopen, kortom, voor hun eigen toekomst als BD-boer.

Hoe het werkt
Met een sponsorbedrag van zes euro is één vierkante meter voor altijd veilig gesteld als vruchtbare, biologisch dynamische landbouwgrond. Met elke ronde over de schoolboerderijen van Warmonderhof rent een student zo de vierkante meters bij elkaar. Het parcours wordt gemaakt door de studenten zelf en meet 500 meter. De studenten werven ook zelf de sponsors, in hun familie-, vrienden- en kennissenkring, waardoor hun eigen netwerk kan zorgen dat zij straks boer kunnen worden.

Meedoen?

Iedereen is van harte welkom om mee te rennen. Deelnemen aan de sponsorloop kan als je tenminste 1 sponsor hebt gevonden die jouw rondjes wil sponsoren. Download het inschrijfformulier voor de sponsoren, waarop vermeldt staat hoe laat je waar wordt verwacht.

U kunt de jonge boeren ook van een afstand sponsoren. Maak dan hier uw bijdrage over.

U bent hier