Tuin op de Hondspol
Manfred blogt: afkicken van prikkels | de deugden van Stier

do 3 mei 2018

Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en uitputting van landbouwgrond – de uitdagingen van deze tijd – bieden ook een kans voor persoonlijke ontwikkeling. Elke maand blogt Manfred van Doorn, bestuurder van Stichting Grondbeheer, hoe de sterrenbeelden ons deugden aanreiken die wij nodig hebben om duurzaam met de aarde en onszelf om te gaan.

Stier (22 april – 21 mei)

Een stier is een goeiig en stressbestendig wezen. Vanuit een intense rust is hij de hele dag met eten bezig. Als hij niet aan het grazen is, dan ligt hij tevreden in het gras te herkauwen. Met die onafgebroken stofwisseling kan de wederhelft van stier (de koe) een wereldwonder verrichten: laagwaardig gras omvormen in hoogwaardige melk.

De aangeboren deugd bij Stier is doorzetten en opbouwen. Het lot van deze goedzak is dat hij wordt gepest door een kwelgeest. In het geval van Stier is dat zijn tegenpool Schorpioen, die hem op oud-Romeinse Mithras-afbeeldingen zelfs in de ballen steekt. Die pijnprikkel is een oproep tot actie. De hardwerkende Stier draagt weliswaar bij aan groei en welvaart, zijn hogere opdracht is ontwikkeling. Er is een groot verschil tussen groei en ontwikkeling. Groei gaat over herhaling, kwantiteit, buikomvang en inkomen. Ontwikkeling gaat over variatie en transformatie door afsterven en wedergeboorte. Het een kan echter niet zonder het ander: je hebt een vitaal lichaam nodig om via inzicht en pijn het wezenlijke in jezelf tot ontwikkeling te brengen.

De groei en bloei van Stier zie je terug in het jaargetijde. In de plantenwereld worden nu meters gemaakt. Bladeren en stengels krijgen flink volume en lengte, voordat de bloemknoppen openbarsten. De magnolia is een uitzondering op de regel: deze boom maakt eerst bloemen en dan pas bladeren. De biodynamische boer beweegt mee in dit ritme van de natuur. Hij jaagt de groei van zijn gewassen niet op, maar geeft ze de tijd om smaak te ontwikkelen. Ook zul je op een biodynamisch bedrijf nooit de saaie herhaling van een monocultuur aantreffen. Voor de ontwikkeling van een veerkrachtig ecosysteem zie je juist een ruime vruchtwisseling en een aangekleed landschap met een grote biodiversiteit.

Met Stier als leidend beeld krijgen we de kans aangereikt om koeiensprongen te maken in het verduurzamen van ons leven. De groei-economie heeft ons verslaafd gemaakt aan nieuwe prikkels. Onze zomervakantie zit in de ratrace van zo exotisch en zonnig mogelijk. Iedereen gaat op wintersport dus daarin kun jij ook al niet achterblijven. Netflix biedt een overdaad aan series die je echt niet wilt missen. En met je smartphone sta je continu in contact met een wereld die nog luxer en modieuzer lijkt dan de jouwe.

Stier helpt ons beseffen dat we opgedane prikkels eerst moeten verwerken voordat we nieuwe gaan opzoeken. Als je stopt met ‘meer, meer, meer’ en begint met herkauwen, zul je merken dat je daar innerlijke rust en tevredenheid voor terugkrijgt. Lees een boek drie keer, bekijk een film tien keer en ontdek steeds meer aan je partner. Juist in het herkauwen en verteren, kun je het mysterie van het leven doorgronden en kom je zelf – inclusief je relaties – tot bloei. En door bewust tot bloei te komen, draag je actief bij aan een leefbare aarde. Alsof je complexe melkeiwitten maakt uit eenvoudig gras.

U bent hier