De tuin van de Noorderhoeve
Manfred blogt: Echt leven is ook echt sterven | De deugden van Schorpioen

vr 27 okt 2017

Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en uitputting van landbouwgrond โ€“ de uitdagingen van deze tijd โ€“ bieden ook een kans voor persoonlijke ontwikkeling. Elke maand blogt onze bestuurder Manfred van Doorn hoe de sterrenbeelden ons deugden aanreiken die wij nodig hebben om duurzaam met de aarde en onszelf om te gaan.

Schorpioen (22 oktober โ€“ 21 november)

Echt leven is ook echt sterven

De schorpioen heeft het venijn in de staart. Die doodsteek symboliseert de doodskracht van de herfst. Niet alleen de plantenwereld sterft, november is ook slachtmaand. In deze periode brengen boeren hun rammetjes naar de slager. De deugd die bij het sterrenbeeld Schorpioen hoort, is het vermogen om helder en analytisch te denken zodat je tot scherpe inzichten komt. Met meer bewustzijn krijg je echter ook meer zicht op je eigen fouten en dat doet pijn. Daarom is de hogere deugd van Schorpioen zo belangrijk: mildheid. Met mildheid kun je inzien dat wij allemaal zondig zijn en dat die eerste steen niet gegooid hoeft te worden.

De tegenpool van Schorpioen is Stier. Hij symboliseert de levenskracht van de lente. Samen met Stier vormt Schorpioen dus het spanningsveld tussen leven en dood. In dit spanningsveld heeft een biodynamische boer een gezonde balans gevonden. Door de pijn van bijvoorbeeld onkruid zelf te dragen, leeft hij in de werkelijke wereld. Onkruidverdelgers verdoezelen de waarheid. Glyfosaat bijvoorbeeld heeft zo'n radicale doodskracht dat het spanningsveld tussen leven en dood te groot wordt. Ik vind het gebruik van glyfosaat dan ook een leugen: het stelt de pijn uit en schuift het door naar de volgende generaties.

De kracht van Schorpioen is echt inzien wat je doet. Ik ben niet tegen het slachten van een dier maar ik vind wel dat het een heilig offer is. Met massaslachtingen van zowel dieren als bossen ontheilig je het bestaan en trek je ons als mensheid omlaag. De essentie van duurzaamheid is om wat wij nemen van de aarde weer als sacrale handelingen te zien.

Met Schorpioen aan het firmament kun je jezelf deze maand afvragen: schat ik mijzelf niet te laag in als wezen? Hoe voorkom ik met mijn voeding en levensstijl de ontheiliging die ons als mensheid aantast? Tegelijkertijd is het ook belangrijk om de vinger op de zere plek te blijven leggen. Zo benoem ik in mijn lezingen en op Facebook wat er fout gaat in de wereld en hoe dat mijns inziens anders kan. Ik vind het wel lastig dat veel medemensen daar liever niet mee geconfronteerd willen worden. Enerzijds heb ik dat te respecteren maar anderzijds wil ik ook mijn eigen missie levend houden. Voor mij is het zoeken naar de balans: wanneer prik ik naar buiten en wanneer houd ik mijn mond? Op zulke momenten is mildheid een schone deugd. Dat helpt mij om de urgentie te zien en tegelijkertijd geduld te hebben, met mijzelf, met anderen. Bovendien is echt leven ook echt sterven. Als ik weet dat morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag nog een boom. Het venijn zit in de staart maar elk einde is ook een nieuw begin.

In 2018 bestaat Stichting Grondbeheer 40 jaar. Dat vieren we op 29 en 30 september op met het 'Op grond van de toekomst'-familiefestival. Met theater, muziek, lezingen en film kan jong en oud in proces gaan met de 12 deugden en zo bijdragen aan een duurzame toekomst van onze aarde.

U bent hier