Tuin op de Hondspol
Manfred blogt: het vieren van diversiteit | de deugden van Tweelingen

wo 6 jun 2018

Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en uitputting van landbouwgrond – de uitdagingen van deze tijd – bieden ook een kans voor persoonlijke ontwikkeling. Elke maand blogt Manfred van Doorn, bestuurder van Stichting Grondbeheer, hoe de sterrenbeelden ons deugden aanreiken die wij nodig hebben om duurzaam met de aarde en onszelf om te gaan.

Tweelingen, 22 mei – 21 juni

Het beeld van Tweelingen is een jongen en meisje, die zowel gespiegeld als verschillend zijn van elkaar. De essentie hiervan is dat alles wat leeft zich niet alleen verdubbelt, maar ook differentieert. In dit jaargetijde verdubbelt bijvoorbeeld het aantal bloemen in de natuur én hun variëteit aan kleuren, geuren en vormen neemt toe. Tweelingen is een luchtteken en staat voor kleurrijke en verzadigde lucht. De pollen en zaden, waarmee de plantenwereld zich vermeerdert, wervelen en zweven nu namelijk door de lucht. Als je al die verschillende pluisjes en stofjes laat neerdalen op een vel papier zul je onder de microscoop een oogstrelend mooi kleurenpalet zien.

De deugd van Tweelingen is speelsheid en creativiteit. Dit gaat om het plezier om elkaar na te bootsen en het dan net iets anders te doen. Zoals een cabaretier de lachers op zijn hand krijgt door een herkenbare situatie te spiegelen en het dan net iets uit te vergroten. Waar Tweelingen divergeert en de verschillen viert, is tegenpool Boogschutter juist convergent en gefocust op dat ene doel. De kunst is om de vele waarheden van Tweelingen en die ene waarheid van Boogschutter met elkaar te integreren tot een waarheid die zich, afhankelijk van de context, kan ontwikkelen.

In de biodynamische landbouw zie je het beeld van Tweelingen terug in de diversiteit op het land. Net als in de natuur zorgt een biodynamische boer voor een veerkrachtig ecosysteem. De variëteit aan bloemen, bomen, planten en dieren zorgt voor divergente processen die het natuurlijke systeem in balans en gezond houden. Plaaginsecten zijn wel aanwezig, maar krijgen niet de overhand omdat hun natuurlijke vijanden er ook zijn. Dus geen eentonige monoculturen met landbouwgif en kunstmest, maar juist een ruime vruchtwisseling met veel verschillende gewassen en een rijkdom aan bodemleven en insecten.

Met Tweelingen als leidend beeld kun je je leven verduurzamen door je te wijden aan diversiteit. Volgens Rudolf Steiner dragen de dieren onze emoties en de planten onze vitaliteit. Voor de rijkdom van onze ziel is het dus belangrijk dat de diversiteit aan flora en fauna blijft bestaan. Aangezien biodynamische boeren de biodiversiteit van het ecosysteem actief in stand houden en zelfs stimuleren, kun je eenvoudig bijdragen aan meer diversiteit door deze vorm van landbouw te ondersteunen met het eten van Demeter-voeding of te schenken aan vrije grond via Stichting Grondbeheer. Met het vrijmaken van grond draag je er bovendien aan bij dat steeds meer vruchtbare landbouwgrond in handen komt van de veelzijdige gemeenschap, in plaats van dat steeds meer grond het eigendom wordt van slechts een paar rijke mensen. Ook kun je bewust kiezen voor groentes uit het seizoen, want daarmee eet je vanzelf het jaarrond gevarieerd. Bovendien bespaar je met seizoensgroente enorm veel voedselkilometers.

Tot slot kun je de diversiteit in jezelf ontwikkelen door de veelheid aan informatie en kennis te transformeren naar wijsheid en ervaring. Die ontwikkelingsweg kun je gaan door alles wat je weet over duurzaamheid simpelweg in praktijk te brengen. Gaandeweg zul je ontdekken dat ultieme duurzaamheid niet bestaat maar dat het telkens afhangt van de context. Het gaat erom dat je de verbindende visie erachter blijft zien: een vitale toekomst voor plant, dier, mens en aarde.

U bent hier