Grasland is niet alleen voor de koeien!
Manfred blogt: houden van materie | de deugden van Kreeft

wo 27 jun 2018

Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en uitputting van landbouwgrond – de uitdagingen van deze tijd – bieden ook een kans voor persoonlijke ontwikkeling. Elke maand blogt Manfred van Doorn, bestuurder van Stichting Grondbeheer, hoe de sterrenbeelden ons deugden aanreiken die wij nodig hebben om duurzaam met de aarde en onszelf om te gaan.

Kreeft, 22 juni – 21 juli

De kreeft is een gepantserd weekdier. Zijn harde delen zitten als een beschermend exoskelet aan de buitenkant en vanbinnen is hij zacht en kwetsbaar. Met zijn grote instrumentarium van poten, vegers en scharen symboliseert hij het materialisme. Deze gadgets zet hij in om macht uit te oefenen. Kreeften hebben namelijk onderling een sterke hiërarchie die ze in een territoriumstrijd uitvechten. Het bijzondere is dat er bij de winnaar extra serotonine vrijkomt waardoor hij zelfverzekerder en letterlijk groter kan worden. De verliezer wordt door andere neurotransmitters kleiner en kwetsbaarder.

In het jaarverloop bereikt de zon op de Kreeftskeerkring zijn hoogste punt aan de hemel. Boeren en tuinders zijn blij dat de zon groeikracht aan de gewassen geeft, waardoor er veel massa – oftewel materie – kan ontstaan. Tegelijkertijd moeten ze hun planten en dieren beschermen tegen de hete en uitdrogende kracht van de zon. Ook wij mensen worden naar buiten getrokken om de materiële wereld te vieren. Tegelijkertijd moeten we genoeg zonnebrandcrème opsmeren om ons te pantseren tegen de gevaarlijke UV-stralen.

Het beeld van Kreeft heeft alles te maken met de behoefte aan zekerheid en veiligheid. De aangeboren deugd van Kreeft is dan ook het rationeel denken en het zeker willen weten. Daar hoort bij: het creëren van financiële veiligheid, zoals verzekeringen afsluiten en je pensioen goed regelen. De verworven deugd is moed en karakter tonen, maar dat is wel heel moeilijk voor Kreeft. Om die verworven deugd te kunnen ontwikkelen, heeft hij de ruggengraat en spiritualiteit van zijn tegenpool Steenbok nodig. Kreeft is de expert van de zwaartekracht – gravity – en gewend aan twee of nog veel meer atmosfeer druk. Steenbok is expert in oprichtingskracht – levity – en kan met zestien kilo hoorns op zijn kop naar de bergtop springen alsof het niks is. Als we de opwaartse en neerwaartse kracht in onszelf weten te verbinden kunnen we uitgebalanceerd – oftewel duurzaam – leven.

Hoe verbinden we 'gravity' en 'levity' in onszelf? Door liefde voor de materie te ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld door te streven naar minder, maar wel betere spullen: gebruiksvoorwerpen van goede kwaliteit, die lang meegaan en waar je van kunt gaan houden. De plastic soep in de oceanen laat zien hoe urgent het Kreeft-Steenbokthema is. Het toont aan dat het huidige materialisme, die de geest heeft uitgesloten van de materie, uiteindelijk tot zelfdestructie leidt. Al het plastic dat we kortdurend gebruiken en zonder er afscheid van te nemen weer weggooien komt namelijk als een dodelijke boemerang weer terug, daar is geen ontsnappen aan. Het gevaar van onbezield materialisme is ook dat de kwaliteit van voeding alleen nog maar wordt afgemeten aan meetbare en weegbare nutriënten. In de biodynamische landbouw gaat het juist om de vitaliteit van voeding en de levenskwaliteit en zingeving van de gewassen en dieren die onze voeding voortbrengen.

Het vrijmaken van biodynamische landbouwgrond, wat Stichting Grondbeheer doet, is louterend voor onszelf en voor de aarde. De grootste ziekmaker van deze tijd is namelijk de illusie dat grond privaat bezit kan zijn. Het valt toch niet uit te leggen dat een of andere miljardair een stuk oerwoud kan kopen en platgooien, en dat hij de oorspronkelijke bewoners en dieren mag verjagen omdat hij toevallig veel geld heeft? Door te veel rijkdom kunnen mensen ook te veel macht krijgen. Als we de natuurlijke bronnen van de aarde gezamenlijk gaan beheren in plaats van verkopen, dan zijn we allemaal even machtig en even kwetsbaar.

U bent hier