De tuin van de Noorderhoeve
Manfred blogt: oorzaak en gevolg onder ogen zien | De deugden van Ram

wo 28 mrt 2018

Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en uitputting van landbouwgrond – de uitdagingen van deze tijd – bieden ook een kans voor persoonlijke ontwikkeling. Elke maand blogt Manfred van Doorn, bestuurder van Stichting Grondbeheer, hoe de sterrenbeelden ons deugden aanreiken die wij nodig hebben om duurzaam met de aarde en onszelf om te gaan.

Ram (22 maart – 21 april)

De ram is een mannetjesdier met een sterke vechtlust en territoriumdrift. Hij zal elke gelegenheid aangrijpen om zijn krachten te meten. De aangeboren deugd van Ram is daadkracht, het vermogen om te botsen en daarmee iets in beweging zetten. Bewegen en veroorzaken zijn kinderlijke behoeftes. Elke peuter gooit wel eens moedwillig een bord aan diggelen of geeft een ander kind een ram voor z'n kop. Wanneer dat kind terugslaat, ervaart de peuter wat hij een ander aandoet en leert hij inleven. Ook figuurlijk moeten we af en toe een klap krijgen om te weten hoe hard iets aankomt en wat wij soms bij anderen veroorzaken. De verworven deugden van Ram zijn dan ook empathie en ontzag. Dat zijn essentiële deugden om te kunnen reflecteren op jouw daden.

In het jaargetijde staat Ram voor alles wat in gang wordt gezet: kiemen die door de bodem heen breken en bloemknoppen die tevoorschijn knallen. Het uitbotten is een zwiepende beweging. Als je een boontje op water zet, zie je dat de kiem met een krul – zoals de hoorn van een ram – begint en van daaruit naar boven zwiept.

Het allerbelangrijkste Ram-principe van een biodynamische boer is dat hij een voorloper is. Hij is één van de eersten die bewust de integriteit van dieren en planten centraal zet en bodems opbouwt in plaats van uitbuit. Als we het klimaat en de biodiversiteit willen redden, zou deze landbouwmethode wereldwijd geïmplementeerd moeten worden. Zo veel oplossingskracht roept ook een sterke tegenkracht op. Mensen die daarin nog slapende zijn, zullen de biodynamische boer eerder als 'achterloper' dan als 'koploper' bestempelen omdat hij moderne middelen, zoals chemie en kunstmest, afwijst en ‘terugvalt’ op de oerwetten van de natuur. Dat is het lot van een koploper: de weerstand incasseren van mensen die jij wakker stoot. Weegschaal – de tegenpool van Ram –biedt daarin hulp. Waar Ram staat voor de oorzaak en in beweging zetten, staat Weegschaal voor het gevolg en bewogen worden. Als voorloper krijg je alleen bijval als je kunt waarnemen of jouw boodschap landt. Wanneer jij als koploper de massa in beweging wilt zetten, is het belangrijk dat je maar één stap en niet twee stappen voorop loopt.

Met Ram als leidend beeld kun je jouw leven verduurzamen door verantwoordelijkheid te nemen voor wat jij veroorzaakt. Telkens als je vlees of vegetarisch eet, met het vliegtuig of de trein reist of een wel/niet biologische appel eet, veroorzaak je iets. Voor welke gevolgen – positief of negatief – kun jij jouw verantwoordelijkheid nemen? Wil jij de gevolgen van jouw handelen überhaupt wel onder ogen zien of laat jij je liever bewegen door anderen? Natuurlijk ben je niet verantwoordelijk voor de hele wereld maar als je jouw leven wilt verduurzamen, probeer dan het gevoel te aanvaarden dat jij invloed hebt. Volgens sommige boeddhisten heeft de manier waarop je denkt al invloed op de wereld. Als je een extra uitdaging wilt, kun je dus ook werken aan je mentale hygiëne. De kunst is echter om niet te verlammen. Wanneer het je lukt om jezelf autonoom te manifesteren, waarbij je tegelijk verantwoordelijk bent en je overmacht erkent, zul je merken dat je juist in beweging komt én dat je gaat meesturen.

In 2018 bestaat Stichting Grondbeheer 40 jaar. Dat vieren ze met diverse acties, waaronder de performance 'De aarde is van iedereen' en een Theater College door Manfred van Doorn.

U bent hier