Tuin op de Hondspol
Manfred blogt: Waar wil ik mijn pijlen op richten? | De deugden van Boogschutter

ma 20 nov 2017

Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en uitputting van landbouwgrond – de uitdagingen van deze tijd – bieden ook een kans voor persoonlijke ontwikkeling. Elke maand blogt Manfred van Doorn, bestuurder van Stichting Grondbeheer, hoe de sterrenbeelden ons deugden aanreiken die wij nodig hebben om duurzaam met de aarde en onszelf om te gaan.

Boogschutter (22 november – 21 december)

De boogschutter is een hemelbestormer. Gedragen door een paardenlijf richt hij zijn pijlen op hogere doelen. De combinatie van idealisme en paardenkracht is echter niet zonder gevaar. De paardenhoeven kunnen wat zij onderweg tegenkomen vertrappen. Dat zie je bijvoorbeeld bij fascisten gebeuren: om hun ideologie te verwezenlijken, gaan ze over lijken. De uitdaging van de Boogschutter is dan ook het uitleven van je idealen en tegelijkertijd de paardenkrachten benutten zonder te vernietigen.

Als je in dit seizoen naar buiten kijkt, zie je dat de plantenwereld afsterft en dieren zich klaarmaken voor hun winterslaap. Ook wij trekken ons terug in onze huizen. Nu alles aan het wegvallen is, wordt de essentie van het leven beter zichtbaar. Dit is dan ook het moment om aan jezelf te vragen: wat wil ik nou eigenlijk? Waar wil ik mijn pijlen op richten? Mijn diepere wil is bijvoorbeeld een bezitsloze samenleving. Dat beeld is te idealistisch om snel te kunnen bereiken. Gelukkig reikt Boogschutter ook het vermogen aan om een spanningsboog te hanteren, waarmee ik mijn einddoel in de tijd kan plaatsen. Stap voor stap draag ik bij aan de deeleconomie, onder meer door mij te verbinden met Stichting Grondbeheer die landbouwgrond vrij maakt.

Die vrije landbouwgrond kun je niet aan zijn lot overlaten. Het moet beheerd worden volgens een 'goed' ideologisch kaliber. Maar wat is 'goed'? Boogschutter is enorm gefocust met als valkuil een starre waarheid. Daarom is de kwaliteit van Tweelingen – de tegenpool van Boogschutter – zo belangrijk. Tweelingen schieten alle kanten op, voor hen is alles waar. Dat is de opdracht van deze polariteit: in de dialoog de gemeenschappelijke waarheid vinden. Zo ben ik er bijvoorbeeld heilig van overtuigd dat biodynamische landbouw het beste van het beste is. Marianne Thieme zoekt de dialoog op en vraagt: “Past het wel bij de biodynamische landbouw om dieren te slachten?” Met die vraag laat ze mij zien dat de waarheid beweeglijk is en telkens opnieuw moet worden uitgevonden.

Met Boogschutter aan het firmament kun je deze maand je diepere voornemens verbinden met een langjarige wil. Vervolgens ga je je zo gedragen. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op vlees, maar ik wil een vegetariër zijn. Door mijzelf wijs te maken dat ik een vegetariër ben, is mijn lichaam dat gaan geloven. Hoewel mijn hersenen nog steeds verlangen naar een biefstukje heeft mijn diepere wil besloten dat mijn lichaam het niet meer kan verdragen. Fysiek krijg ik er stramme spieren van en in mijn hart voel ik het dierenleed dat vlees eten veroorzaakt. Door mijn boog te spannen voor een duidelijk doel, kan ik stapje voor stapje mijn levensstijl verduurzamen.

U bent hier