De eerste keer dat Stichting Grondbeheer mijn pad kruiste, was in 2009. Ik hoorde Jan Diek van Mansvelt, de toenmalige voorzitter van Grondbeheer, en Peter Blom, directeur van Triodos Bank, spreken op een bijeenkomst over duurzame landbouw en economie. Het ging over de fundamentele vraag: hoe kunnen we boeren werkelijk uit de klem van de hoge lasten halen? Toen voelde ik de behoefte om mij ermee te bemoeien.

De drijfveer om mee te denken over een nieuwe en voedende economie werd voor mij steeds sterker. Toen ik winter 2016 gevraagd werd om lid te worden van de Raad van Bestuur van Grondbeheer kon ik dat met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Het werk van Stichting Grondbeheer zie ik namelijk als een brug naar die nieuwe economie. Mijn ideaal is dat biodynamische boeren helemaal geen pacht meer hoeven te betalen. Ze voegen namelijk waarden toe aan de gemeenschap. Maar ik zie de aanpak van Grondbeheer als een verstandig en realistisch compromis. Verstandig omdat grond geen handelsobject meer is waar geld uit geëxtraheerd wordt. En realistisch omdat mensen een stukje geld kunnen schenken of parkeren, waarmee grond vrij gemaakt kan worden voor biodynamische landbouw.

Met mijn bedrijf Double Healix help ik mensen bij het maken van hun eigen levensverhaal. Je vrij voelen, verbonden zijn met het grotere geheel en je verantwoordelijkheid pakken voor dat wat je overkomt zijn thema’s waar ik met mensen aan werk. Met mijn bestuursfunctie voor Grondbeheer wil ik de verantwoordelijkheid nemen voor een vraag die op zijn eigen levenspad kwam: het verhaal en de urgentie van vrije grond wereldkundig maken.

Manfred van Doorn
Communicatie & fondsenwerving

Onder de titel de 'DNA van duurzaamheid' geeft Manfred van Doorn recreatieve lezing over de gewenste toekomst, waarin hij de urgentie van vrije grond met filmbeelden beleefbaar maakt. Heeft u interesse in een lezing? Stuur dan een e-mail naar info@bdgrondbeheer.nl.

U bent hier