Nieuws en Agenda

Nieuws

ma 28 nov 2022 - 

Nadat Piet Korstanje en Heleen van Elsacker tien jaar biodynamisch fruit hadden geteeld op het ouderlijk bedrijf van Piet in Goes, konden ze in 1991 grond overnemen van Loverendale in Oostkapelle. Het was mooie grond, biodynamisch sinds 1928, gelegen naast Boerderij Ter Linde.

Lees verder...
wo 19 okt 2022 - 

Komend weekend is de laatste kans dit jaar om te komen Toekomst Zaaien. Op zaterdag 22 oktober kun je meehelpen wintergraan zaaien op De Kollebloem in Sint-Lievens-Esse (België).

Lees verder...
do 22 sep 2022 - 

Het areaal biodynamische landbouw is berekend over de afgelopen tien jaar met 81% gestegen van 5150 tot 9340 hectare. Dat is 11,2 % van het totale biologisch areaal in Nederland. Het aantal biodynamische bedrijven (inclusief omschakelende bedrijven) nam in dezelfde periode toe van 120 naar 155 .

Lees verder...
do 11 aug 2022 - 

De duurzame boerenorganisaties, waaronder Biohuis, Caring Farmrs en Herenboeren Nederland, hebben het voortouw genomen om het Groenboerenplan op te stellen met 10 aanbevelingen voor een nieuw perspectief voor boeren en tuinders. BD Grondbeheer en Aardpeer zijn ondersteuners van het eerste uur.

Lees verder...
di 26 jul 2022 - 

Sinds donderdag 21 juli is de grond onder De Kleine Aarde in Boxtel en de gebouwen die erop staan niet langer eigendom van gemeente. De nieuwe eigenaar is BD Grondbeheer die de grond op haar beurt voor 30 jaar in erfpacht geeft aan Stichting Plaatsen Nederland.

Lees verder...
wo 6 jul 2022 - 

Vandaag wordt namens duizenden biologische-, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren het Groenboerenplan, een tien-punten-plan, overhandigd aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Henk

Lees verder...
vr 25 feb 2022 - 

Boxtelaar Geert van der Veer is vanuit Herenboeren Nederland de grondlegger van dit duurzame initiatief op het terrein van De Kleine Aarde en is mede-oprichter van Stichting De Plaatsen.

Lees verder...
do 10 feb 2022 - 

Wolfgang Albrecht, 23 mei 1928 in Berlijn geboren, is 1 februari 2022 in Amsterdam op een respectabele leeftijd van 93 jaar overleden. Piet van IJzendoorn, oprichter van BD-boerderij Zonnehoeve, herinnert hem als een man die zijn leven wijdde aan de toekomst van een gezonde aarde.

Lees verder...
wo 2 feb 2022 - 

Als fris tegengeluid op het kopen van vaak milieubelastende rozen dat door Valentijnsdag wordt aangewakkerd, roept de nieuwe beweging Aardpeer, Samen voor Grond op om je geliefde ’n stukkie natuurvriendelijke grond cadeau te geven. 

Lees verder...
do 16 dec 2021 - 

Nieuwe obligatielening stelt grond veilig voor natuurvriendelijke boerenbedrijven in Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Friesland.

Lees verder...
do 9 dec 2021 - 

Aardpeer geeft samen met boeren en burgers het startschot voor grondaankopen voor natuurvriendelijke boeren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Friesland.

Lees verder...
vr 3 dec 2021 - 

Stichting BD Grondbeheer heeft de koopakte getekend van vier hectare tuinbouwgrond in Andijk (NH) en deze aansluitend in erfpacht uitgegeven aan De Bosmantel. Op deze natuur-inclusieve tuinderij staan biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid centraal.

Lees verder...
di 30 nov 2021 - 

Jonge boeren worden niet alleen opgescheept met een ernstig klimaatprobleem en een dramatisch verlies van biodiversiteit, maar ook met bizar hoge grondprijzen. Het aankopen van landbouwgrond is voor een startende boer onbetaalbaar geworden.

Lees verder...
di 30 nov 2021 - 

Als fris tegengeluid op het kopen van spullen met een korte levensduur, dat door de feestdagen wordt aangewakkerd, roept Aardpeer op om een cadeau te geven dat lang meegaat, namelijk gezonde grond voor de volgende generaties.

Lees verder...
di 19 okt 2021 - 

Op zaterdag 9 oktober heeft Farm Brothers samen met Stichting BD-Grondbeheer op de Naoberhoeve een stuk grond ingezaaid. Dit gebeurde in het kader van het evenement Toekomst Zaaien, wat op meerdere locaties door het hele land plaatsvond.

Lees verder...
do 23 sep 2021 - 

Het areaal biodynamische landbouw is het afgelopen jaar met 11% gestegen tot 8730 hectare. Dat is 11% van het totale biologisch areaal in Nederland. Het aantal biodynamische bedrijven in Nederland (inclusief omschakelende bedrijven) nam toe van 143 naar 152.

Lees verder...
di 6 jul 2021 - 

Zaterdag 3 juli was de gezamenlijke Jaardag van de BD Vereniging en BD Grondbeheer. Het thema: Burger-Boer-initiatieven. Ruim 120 biodynamische boeren en tuinders uit het land kwamen bijeen in ’s Graveland bij tuinderij Land en Boschzigt.

Lees verder...
vr 2 jul 2021 - 

Gistermiddag overhandigde Herman Wijffels (oud-informateur) het Samen voor Grond Manifest aan de Tweede Kamer en verzamelden tientallen grootouders en kleinkinderen op het Plein in Den Haag om aandacht te vragen voor het belang van vitale bodems en biodiversiteit.

Lees verder...
do 24 jun 2021 - 

Ruim 700 investeerders leggen 7,2 miljoen euro bij elkaar en kopen daarmee 93 ha landbouwgrond voor de transitie naar een volhoudbare voedselproductie, een gezondere bodem en meer biodiversiteit.

Lees verder...
vr 2 apr 2021 - 

Ruim 170 organisaties bestaande uit veranderaars, boerenorganisaties en natuur- en milieuorganisaties roepen de nieuwe Tweede Kamer op om een toekomstbestendige grondstrategie hoog op de politieke agenda te zetten. In het Samen voor Grond Manifest, dat ook door 1.500 betrokken burgers is ond

Lees verder...
wo 24 mrt 2021 - 

Driebergen 24 maart 2021 - Twee maanden na de lancering van de nieuwe beweging Aardpeer, samen voor grond, hebben 74 agrarische ondernemers en voedselinitiatieven zich kandidaat gesteld om 'Aardpeer boer' te worden.

Lees verder...
ma 22 mrt 2021 - 

Het is lente! 21 ouders en hun 21 baby’s vragen op 21 maart 2021 aandacht voor een vruchtbare bodem voor onze toekomstige generaties. 

Lees verder...
di 9 feb 2021 - 

De nieuwe beweging Aardpeer, samen voor grond, brengt deze maand in kaart welke natuurvriendelijke boeren en tuinders (in spé) landbouwgrond nodig hebben om een nieuw boerenbedrijf te starten of om een bestaand bedrijf uit te breiden of om te schakelen.

Lees verder...
ma 8 feb 2021 - 

Met de opbrengst uit de 'samen voor grond' obligaties gaat BD Grondbeheer binnenkort nieuwe gronden verwerven.

Lees verder...
wo 27 jan 2021 - 

Stichting BD Grondbeheer lanceert een obligatielening van 15 miljoen euro om landbouwgrond aan te kopen en in passende pacht uit te geven aan natuurvriendelijke boeren. De obligaties zijn 500 euro per stuk en hebben een looptijd van 5 en 10 jaar.

Lees verder...
ma 18 jan 2021 - 

Het is zover: op 27 januari a.s. lanceren we de beweging Aardpeer, samen voor grond! Iedereen die dat wil, kan zich aansluiten bij Aardpeer. Wij Aardperen gaan met ideeën, initiatieven en investeringen de transitie naar een natuurvriendelijk landbouw- en voedselsysteem aanjagen.

Lees verder...
vr 6 nov 2020 - 

Deze week heeft een eerste groep organisaties de oprichtingsakte ondertekend van de Coöperatie Kraaybeekerhof. Hiermee is een grote impuls gegeven aan een duurzame toekomst voor het landgoed en een versteviging van het biodynamische karakter.

Lees verder...
za 31 okt 2020 - 

Het webinar, georganiseerd door Stichting BD Grondbeheer en de BD Vereniging, vond plaats op donderdagavond 29 oktober van 20.00 tot 21.15 uur. Het was een online alternatief voor onze jaardag, die als fysieke ontmoeting dit jaar niet kon doorgaan.

Lees verder...
do 29 okt 2020 - 

Op donderdagavond 29 oktober geeft BD Grondbeheer i.s.m. de BD-Vereniging, Urtica de Vijfsprong en de AViN een webinar over de continuïteit & vitaliteit van biodynamische landbouwgrond.

Lees verder...
wo 14 okt 2020 - 

Als alternatief voor onze jaardag, die afgelopen juni niet kon doorgaan, nodigen BD Grondbeheer en de BD-Vereniging u uit voor twee bijzondere ervaringen:

Lees verder...
wo 23 sep 2020 - 

De Demeter Monitor 2019/2020, een samenwerking van Stichting Demeter, BD Grondbeheer, BD-Vereniging, Warmonderhof en Kraaybeekerhof, meldt dat het biodynamische areaal van 2015-2019 met 25% is gegroeid naar 7852 hectare.

Lees verder...
vr 4 sep 2020 - 

Deze week heeft BD Grondbeheer twee percelen in erfpacht uitgegeven. Het ene erfpachtcontract is voor Ties en Esther Betjes, de nieuwe ondernemers voor fruitboomkwekerij De Vrolijke Noot in Wapserveen.

Lees verder...
ma 29 jun 2020 - 

Krachtenbundeling maakt aankoop van meer gronden voor biodynamische landbouw mogelijk. | Stichting BD Grondbeheer en Stichting Loverendale zijn 26 juni 2020 gefuseerd.

Lees verder...
di 26 mei 2020 - 

Medio mei heeft Stichting BD Grondbeheer de koopakte getekend van 28 hectare en deze in erfpacht uitgegeven aan biodynamisch melkveehouder Jaring Brunia in het Friese dorp Raerd. Deze grond is cruciaal om het natuurinclusieve kringloopbedrijf Boer Brunia sociaal-economische stabiliteit te geven.

Lees verder...
wo 22 apr 2020 - 

Afgelopen december ontvingen medewerkers en cliënten van Urtica de Vijfsprong 6 keuzebonnen á 20 euro in het kerstpakket. Ze konden daarmee kiezen uit boodschappen, een taart, knipbeurt bij de kapper, een geschenk van de Wikkelfee, een bioscoopbon of dus een schenking aan vrije grond.

Lees verder...
do 12 mrt 2020 - 

Stichting BD Grondbeheer heeft de koopakte getekend voor 14 hectare landbouwgrond voor biologisch melkveebedrijf Hoeve Gaastzigt in het Friese dorp Rotstergaast.

Lees verder...
di 14 jan 2020 - 

De Vrije School Den Haag heeft vandaag een donatie van €900,- geschonken aan Stichting Grondbeheer. Het geld is opgehaald via hun jaarlijkse Bazar, een grote najaarsmarkt die eind vorig jaar in de school werd gehouden. 

Lees verder...
do 2 jan 2020 - 

In december ontving Stichting Grondbeheer een donatie van 400 euro met daarbij een bijzonder verhaal. Ter viering van haar 50ste verjaardag liet Christine Koersen voor vrienden, familie en collega's de documentaire 'The biggest little farm' in 'haar' Texelse bios draaien.

Lees verder...
vr 6 dec 2019 - 

Op 11 november - de dag dat de bewoners en medewerkers van Urtica de Vijfsprong met elkaar Sint Maarten vierden - heeft Zorgstichting Urtica een uniek gebaar gemaakt: haar eigendom van 1,2 hectare heeft ze geschonken aan Stichting Grondbeheer.

Lees verder...
vr 6 dec 2019 - 

Bent u op zoek naar een cadeau van (w)aarde voor onder de kerstboom of voor in een kerstpakket?

Lees verder...
wo 4 dec 2019 - 

De Wilhelminahoeve is een biologisch-dynamisch akkerbouw- en veebedrijf aan de Lageweg 12 in St. Philipsland. Het betreft een erf van circa 1,0 hectare met daarop een bedrijfswoning, traditionele Zeeuwse landbouwschuur (met aangebouwde potstal) en twee opslagschuren.

Lees verder...
do 3 okt 2019 - 

Vandaag heeft Stichting Grondbeheer de koopakte getekend van circa 12 hectare en een boerderij gelegen in Weert. De landbouwgrond en gebouwen worden in erfpacht uitgegeven aan Coöperatie Herenboeren Land van Weert.

Lees verder...
za 28 sep 2019 - 

In een wereld van klimaatcrisis en breakdown van eco-sytemen, groeiende economische ongelijkheid en verarming van cultuur is een nieuwe economie aan het ontstaan. Eigendomsrechten kunnen de kwaliteit van Earth Trusteeship krijgen.

Lees verder...
do 26 sep 2019 - 

Het biodynamische areaal in Nederland blijft toenemen, mede onder invloed van de toenemende vraag naar Demeter producten uit Duitsland. In 2018 steeg het oppervlak met 9% naar 7581 hectare. Dat is ruim 10% van het totale biologische areaal en 0,4% van het totale landbouwareaal in Nederland.

Lees verder...
di 17 sep 2019 - 

Hoe blijft de aarde een vitaal geschenk voor alle kinderen die vandaag en morgen worden geboren? We laten er verteltheater op los en geven op die vraag een hoopvol én haalbaar antwoord. De verhalen worden omlijst door cellomuziek en een kleurrijk decor.

Lees verder...
do 15 aug 2019 - 

Luister naar onze held Teyler van Farm Brothers in BNR Zaken Doen (vanaf minuut 51 tot 103). Bij aankoop van elk pakje koekjes van Farm Brothers maakt Farm Brothers een stukje grond ter grootte van een koekje vrij door 0,5% van hun omzet te schenken aan Stichting Grondbeheer. 

Lees verder...
ma 29 jul 2019 - 

Stichting Grondbeheer heeft de koopakte getekend van 13,5 hectare landbouwgrond voor Urtica de Vijfsprong. In 1992 verwierf Grondbeheer al 3 hectare voor deze biodynamische zorgboerderij in Vorden. De nieuwe hectares geeft Urtica de Vijfsprong meer stabiliteit voor de toekomst.

Lees verder...
di 23 apr 2019 - 

Op tweede Paasdag is de actie 'Toekomst geven aan de grond' op Landgoed Kraaybeekerhof afgetrapt door bd-melkveehouder David Borghouts, pachter en donateur van Stichting Grondbeheer. David boert zelf op vrije grond op de Noorderhoeve in Schoorl.

Lees verder...

Pagina's

U bent hier