Graan draagt bij aan een gezonde bodem
Toekomst Zaaien bij De Kromme Lepel in Bergen op Zoom

za 30 okt 14:00 uur t/m 15:30 uur

In de weekenden van oktober is iedereen welkom om te komen Toekomst Zaaien bij biodynamische boerderijen. Jong en oud lopen in een rij over de akker om met de hand wintergraan of groenbemester te zaaien. De boeren laten zien hoe een vruchtbare bodem en een rijke biodiversiteit de basis vormen voor veerkrachtige landbouw en gezonde voeding.

Toekomst Zaaien is vijftien jaar geleden van start gegaan in Zwitserland om aandacht te vragen voor de bron van ons voedsel: de zaden. Door monopolisering van de zadenhandel verdwijnen oude rassen en daarmee unieke eigenschappen. Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers bij Nijmegen teelt veel oude graanrassen. “Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die oude granen voor de toekomst te behouden”, zegt hij, “want die eigenschappen heb je nodig om nieuwe rassen te ontwikkelen, bijvoorbeeld rassen die passen bij het veranderende klimaat.” Al jaren doet hij enthousiast mee aan het Toekomst Zaaien, niet alleen om de deelnemers te vertellen over oude granen als Gelderse Risweit, rode emmer en Sint-Jansrogge, maar ook om aan iedereen te laten zien hoe de natuur op en rond zijn bedrijf zich ieder jaar verder ontwikkelt. Ook op Het Geweide Hof bij Groningen telen ze oude graanrassen. Waarom Piet van Zanten daarvoor kiest? “Die oudere rassen zijn heel smaakvol, dus daar kun je erg lekker brood van bakken.”

“Machtig mooi om te doen”, zegt Peet de Krom van de Kromme Lepel bij Bergen op Zoom over het Toekomst Zaaien. 

AGENDA:

  • Zondag 3-10 Het Geweide Hof Garmerwolde (bij Groningen)
  • Zaterdag 9-10 De Naoberhoeve Echten (bij Hoogeveen)
  • Zondag 10-10 De Zaderij Bant (Noordoostpolder)
  • Zondag 17-10 Doornik Natuurakkers Lent (bij Nijmegen)
  • Zaterdag 23-10 De Kollebloem Sint-Lievens-Esse (bij Gent)
  • Zaterdag 30-10 De Kromme Lepel Lepelstraat (bij Bergen op Zoom)

Toekomst Zaaien wordt georganiseerd door de BD-Vereniging in samenwerking met Stichting Demeter, Stichting Zaadgoed en BD Grondbeheer. Kijk voor alle info en aanmelden op: www.toekomstzaaien.nl.

U bent hier