De bedrijvigheid op De Vijfsprong stopt nooit. De koeien moeten gevoerd, de kwarkproductie is jaarrond, er wordt gewerkt in de kassen, geoogst op de velden. Soms zijn er wel dertig mensen tegelijk aan het werk. Zowel mensen met een verstandelijke beperking als hulpvragers met psychiatrische problemen vinden op de Vijfsprong een thuis. De Vijfsprong ligt, zoals de naam al zegt, op een kruispunt van vijf wegen, midden in de natuur bij Vorden. Voor velen is het ook een kruispunt in hun leven. "Als je problemen hebt, is dit een hele goede plek om tot jezelf te komen", zegt Arie, een oudere heer die hier nu drie maanden verblijft. "Ik heb ook in een reguliere instelling gezeten, maar daar werd je gek van verveling, als je het nog niet was. Werken op het land en met de koeien geeft heel veel rust."
Gezellige drukte
Tijdens de gezamenlijke middagmaaltijd is het een gezellige drukte. Uit de ontmoetingsruimte drijven heerlijke geuren naar buiten: andijviestamppot, worstjes, gevulde appel uit de oven. Al het eten is van eigen grond. Na afloop zit een gemengd groepje buiten een sigaret te roken: iemand met een verstandelijke handicap, een vakantiewerker en twee psychiatrische cliënten. De Vijfsprong is een gemengd bedrijf, volgens het biologisch-dynamische ideaal. In alle opzichten.
Woonwerkgemeenschap
Jan Weijsenfeld, een van de oprichters, vertelt over zijn drijfveren om op deze manier te werken. "Toen we in 1984 begonnen, hadden we meteen de insteek om een therapeutische woonwerkgemeenschap te worden. We wilden duurzame landbouw bedrijven en op deze manier is dat haalbaar. Het is heerlijk om in dit mooie landschap met elkaar een mooi ambacht te kunnen uitoefenen. Het geeft voldoening dat we dit met elkaar kunnen waarmaken: een vorm van landbouw die eigenheid heeft."