Afbeelding van de boeren van Extra grond voor Urtica de Vijfsprong

Extra grond voor Urtica de Vijfsprong

Met vrije grond geven we toekomst aan deze unieke zorgboerderij!

In 2024 bestaat Urtica de Vijfsprong 40 jaar.

In 1984 heeft een groep pioniers een bestaand landbouwbedrijf omgevormd tot een woon-werkgemeenschap voor mensen met een zorgvraag. Wederkerigheid is een kernwaarde. Met biodynamische landbouw herstellen wij de aarde. Tegelijkertijd is het verzorgen van de aarde gezondmakend voor onszelf. Deze synergie is onze kracht. Mensen, dieren, planten, bodem en landschap ontwikkelen zich aan elkaar tot wie zij in wezen zijn.

Dankzij vele donaties hebben we al 20 hectare landbouwgrond vrijgemaakt en ondergebracht bij BD Grondbeheer. Met BD Grondbeheer zijn we partners voor het leven. Urtica de Vijfsprong bewerkt en verzorgt de grond, BD Grondbeheer zorgt ervoor dat onze grond eeuwigdurend bestemd blijft voor biodynamische landbouw.

De 20 hectare vrije grond is het fundament van ons landbouwbedrijf. In het jubileumjaar gaan we dit fundament versterken. Hoe? Door het te vergroten! BD Grondbeheer heeft recent extra hectares aangekocht met een lening. Het gaat om 5 hectare, die prachtig aansluiten op bestaande percelen. De extra grond gaan we vrijmaken (de lening aflossen) en veiligstellen voor toekomstige generatie. Doe je mee?

Vrije grond voor Urtica de Vijfsprong is urgent:

  • De beschikking over vrije grond is noodzakelijk voor het voortbestaan van het landbouwbedrijf.
  • BD Grondbeheer garandeert dat de grond nooit wordt verkocht en eeuwigdurend bestemd blijft voor biodynamische landbouw.
  • Biodynamische landbouw is de kortste weg naar een schone, diervriendelijke en leefbare aarde.
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!

Jubileum Certificaten

Vier met ons 40 jaar Urtica de Vijfsprong en doneer voor vrije grond. Met elke donatie van 7 euro kunnen we één vierkante meter grond vrijmaken. Als je doneert voor 4, 40 of 400 vierkante meter vrije grond ontvang je een bronzen, zilveren of gouden Jubileum Certificaat!

Meedoen is leuk!

Je draagt bij aan de toekomst van Urtica de Vijfsprong. Dat is een mooi iets. Als dank krijgt je ervoor terug:

  • Rondwandeling. Speciaal voor donateurs van vrije grond hebben we een rondwandeling uitgezet langs alle aspecten van het landbouwbedrijf. Aan de hand van een leuke wandelgids kunnen kinderen en volwassenen het landschap via al je 12 zintuigen ervaren. Startpunt: bij de boerderijwinkel.
  • Verbinding met de plek. Met jouw bijdrage zorg je er mede voor dat deze plek van betekenis blijft voor mensen, dieren, planten en aarde. Dat geeft een bijzondere band met de boerderij.

Achtergrond

Urtica de Vijfsprong is een woon-werkgemeenschap met een biodynamisch landbouwbedrijf in Vorden. We bieden wonen, werken, ambulante ondersteuning en behandeling aan mensen met een verstandelijke beperking en/of psychische kwetsbaarheid. Het landbouwbedrijf produceert vitaal voedsel voor eigen gebruik en voor mensen in de regio; de kwark wordt landelijk verkocht via Odin.

In 1992 verwierf BD Grondbeheer de eerste 3 hectare voor Urtica de Vijfsprong. Tussen 2019 en 2024 is daar in drie fases 22 hectare bijgekomen; 20 van de 25 hectare is al vrije grond.

Terugblik & vooruitkijken

Het 40-jarige jubileum is een goede gelegenheid voor terugblikken en vooruitkijken. Urtica de Vijfsprong is 40 jaar geleden door pioniers opgericht. De pioniersmentaliteit is blijven bestaan. Ons oorspronkelijke ideaal om met biodynamische landbouw de aarde en mensen te herstellen, zijn we altijd blijven ontwikkelen en innoveren. Op grond van een vitaal landbouwbedrijf hebben we een veilige thuishaven ontwikkeld voor mensen met een zorgvraag. Iedereen die een bijdrage levert aan de boerderij kan zelf groeien aan het werk dat hij of zij doet. Met het biodynamische landbouwbedrijf zijn we een voorloper in de transitie naar de natuurinclusieve kringlooplandbouw. Onze toekomstdroom is om impact te maken met wat we al doen. We willen meer mensen met een zorgvraag opnemen in onze woon-werkgemeenschap. Met biodynamische landbouw willen we meer landschap en biodiversiteit herstellen. Voor anderen willen we een inspirerend voorbeeld zijn. Beleidsmakers, boeren en zorgverleners zijn welkom om bij ons de kunst af te kijken.

Nieuw project: woon-werkgemeenschap omringd met landbouw

De extra grond ligt aan de Galgengoorweg. Tussen die vijf hectare – op een eigen kavel- staat de voormalige boerderij, die Urtica de Vijfsprong heeft gekocht voor de ontwikkeling van een nieuwe woon-werkgemeenschap. De nieuwe appartementen en werkplaatsen zijn straks omringd met biodynamische landbouw. Hierdoor wordt het een unieke plek waar je stilte en donkere nachten kunt gaan ervaren.

Steun dit project

Bronzen Certificaat

Doneer 28 euro en maak 4 vierkante meter grond vrij. Je ontvangt het Bronzen Certificaat per post.

Zilveren Certificaat

Doneer 280 euro en maak 40 vierkante meter grond vrij. Je ontvangt het Zilveren Certificaat per post.

Gouden Certificaat

Doneer 2.800 euro en maak 400 vierkante meter grond vrij. Je ontvangt het Gouden Certificaat per post.

Geef voor vrije grond met een herhalende donatie

Doneer maandelijks of jaarlijks een vast bedrag naar keuze.

Geef voor vrije grond met belastingvoordeel

Wil je minimaal vijf jaar doneren? Maak dan gebruik van optimaal belastingvoordeel.

"Je bepaalt zelf je landschap door je aankoopgedrag."

Urtica de Vijfsprong

Urtica de Vijfsprong in Vorden geeft ons vitaliteit. Nu geven wij dit stukje aarde iets terug: vrije grond!

Lees verder
Boer Guus met koe in weiland

Er zijn nog geen donaties geplaatst

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen