Eindelienge

een foto vanEindelienge

Eindelienge is in 1978 begonnen omdat Leo en Mieke grond zochten voor hun trekpaarden, die ze gebruiken voor het ring- en sjezenrijden.

De 2 hectare die ze kochten was wel erg veel alleen voor de paarden en daarom zijn ze op 1 hectare weiland en 1 hectare bouwland eindelijk(eindelienge)hun bedrijf begonnen, gelijk biodynamisch, dat deden ze uit principe.

In de jaren erna kochten, pachtten of of huurden ze er land bij, onder andere van BD Grondbeheer. Het bedrijf is nu 11,50 ha groot: 5 ha weiland en 6 ha bouwland. De hoofdgewassen die ze telen zijn, aardappelen, groene kolen, pastinaken, pompoenen en knolselderij. Daarnaast telen ze ook voederbieten voor de paarden en kleine perceeltjes groenten voor de winkel.

Momenteel hebben ze 6 trekpaarden die ze gebruiken voor het werk op de boerderij (ze hebben geen traktor). De werkzaamheden die de paarden bij hen doen zijn o.a. ploegen, eggen, oogsten, maaien, hooischudden, mestverspreiden, schoffelen, aanaarden, cultivatoren enz.

Het eten voor de paarden verbouwen ze zelf: hooi en voederbieten en in de zomer gras in de weide. De paarden lopen samen met het rundvee in het weiland omdat dat beter is voor de zode.

Het rundvee eet in de winter hooi en restafval van producten , af en toe slachten ze een koe en verkopen het vlees aan de klanten in hun winkel, ook op de dag van het slachten zelf verkopen ze kilo’s of andere delen zoals één achtste.

Verder leveren de paarden, de koeien en de kippen mest en daarmee kunnen ze in 70 procent van hun mestbehoefte voorzien.

Doordat ze zo weinig mogelijk gebruik maken van traktoren is de grond zeer vitaal en hoeven ze niet diep te ploegen, ongeveer 15 centimeter en hebben weinig last van ziekten in de gewassen, en kunnen de gewassen met weinig mest toe (pompoenen worden niet bemest).

Pastinaak wordt vanaf oktober t/m april naar behoefte gerooid met de paarden, dit kan ook als het zeer nat is, waardoor ze een verse wortel kunnen leveren.

Producten die ze in de boerderijwinkel van eigen bedrijf verkopen zijn groenten, aardappelen, eieren, fruit, en vlees.

Ook verkopen ze zuivel, brood, en droogwaren (kruidenierswaren).

De werktuigen die ze gebruiken zijn veelal ouder dan 50 jaar. Een deel van de werktuigen zijn nieuw, die kopen ze bij de Amish, een bevolkingsgroep in Amerika die uitsluitend met paarden werkt.

Locatie

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen