Laanzichtshoeve

Biologische landbouw is een meerwaarde voor bodem, biodiversiteit en landschap.
een foto vanLaanzichtshoeve

Sinds begin 2022 pachten Petra en Henri van Engelen vijf hectare van BD Grondbeheer. Het Aardpeer­ land, zoals zij het noemen, grenst aan hun huiskavel. De koeien lopen uit de melkstal zo het weiland in. Vanuit hun keukenraam zien we ze daar grazen. Omdat het zandgrond is, kunnen de koeien er van begin maart tot eind november buiten lopen. Dat lange weideseizoen is fijn voor ze.

Petra en Henri zijn beiden op een boerderij geboren en getogen. De oudste zoon of dochter neemt de boerderij over. Zo gaat dat in een groot gezin. Dat ze niet de oudsten zijn is prima, ze wilden sowieso zelfstandig boer worden. In 2006 hebben ze deze biologische boerderij gekocht. De boerin heeft hen gemotiveerd om het biologisch te houden. Het Gelders Landschap, met tegenover ons Landgoed Zwaluwenburg, wilde dat ook graag. Van de bank kregen ze het voordeel van de twijfel.

In het eerste jaar viel alles tegen. De vorige eigenaren waren verhuisd naar een nieuwe locatie en hadden hun koeien en ruwvoer meegenomen. Petra en Henri hadden gangbare koeien aangekocht, die nog nooit buiten hadden gelopen en niet wisten hoe ze moesten grazen. Het was een kurkdroge zomer en ze hadden geen eigen hooi en kuilgras om bij te voeren. Om hun hoofd boven water te houden, hadden ze allebei een baan ernaast. Het was een uitdagende start maar daar word je sterk en groot van. Inmiddels zijn ze al tien jaar volwaardig boer.

Ze hadden al langer een oogje op de vijf hectare naast de melkstal. Toen BD Grondbeheer onder de vlag van Aardpeer de eigenaar werd, kwam rentmeester Michiel de Koe bij hen aankloppen met de vraag of zij het wilden pachten. Michiel vroeg welke pachtprijs de boeren reëel vonden. In goed overleg hebben ze met elkaar een nette pachtprijs afgesproken. Dat is uniek. Zoiets hadden Petra en Henri niet eerder meegemaakt. Henri: "Provincies en natuurorganisaties hebben hun mond vol van natuurvriendelijke landbouw maar als puntje bij paaltje komt, krijg je veel beperkingen opgelegd én je betaalt de maximale pachtprijs met een kortlopend contract. Aardpeer en BD Grondbeheer zeggen: 'Hé, jullie werken biologisch, jullie aanpak is een meerwaarde voor de omgeving, dit perceel past bij jullie!' Dat wij het Aardpeer­land voor lange tijd en een nette prijs mogen beheren voelt als een beloning voor wat wij al zestien jaar doen voor bodem, biodiversiteit en landschap."

Locatie

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen