Fruitweelde

De biodynamische landbouw zie ik als een belangrijke oplossing voor het behoud van een leefbare planeet.
een foto vanFruitweelde

Begin 2021 heeſt BD Grondbeheer de 3,7 hectare van Fruitweelde in de Betuwe verworven. Het biodynamische fruitbedrijf wordt gerund door Willemien Brouwer (1998).

Willemien is geboren en getogen in Amersfoort. Ze doorliep de hele vrije school – eerst in Amersfoort en later in Zeist – en maakte via haar moeder, die adviseur is in de biologische fruitteelt, al vroeg kennis met biologische landbouw en voeding. Van jongs af aan wil Willemien het goede doen voor de aarde. Hoewel ze zich ernstige zorgen maakt over klimaatverandering, is ze vooral blij dat zijzelf wél het inzicht heeft hoe je duurzaam kunt leven. Met plezier reist ze dus met de fiets en trein, koopt ze vintage kleding en voorkomt ze afval.

Noordkaap
Tot voor kort wist Willemien niet wat ze wilde worden. Of beter gezegd: ze wilde héél véél maar kon niet kiezen: “Iets met kinderen, muziek of tekenen …” Na haar eindexamenjaar vond ze via haar moeder een vakantiebaantje bij biodynamisch fruitteeltbedrijf De Ring van Harald Oltheten: “Het was zo'n mooie plek met zulke fijne mensen, dat ik er uiteindelijk twee zomervakanties en vijf teeltseizoenen van zes maanden heb gewerkt. Tussendoor heb ik samen met een vriendin twee grote fietstochten gemaakt. We zijn naar de Noordkaap in Noorwegen gefietst en naar Tarifa, het zuidelijkste puntje van Europa.”

Zweden
Om zichzelf beter te leren kennen, volgde Willemien een georganiseerd tussenjaar in Utrecht: “Ik moest vaak op een rijtje zetten waar ik blij van word. Toen kwam duidelijk naar voren dat het werk bij De Ring mij op allerlei vlakken voldoening geeft. Omdat landbouwgrond in Nederland onbetaalbaar is, begon ik te dromen van een kleine boerderij in Zweden. Ik vroeg aan Harald of een fruitbedrijf daar mogelijk is. Ook aan anderen liet ik weten dat ik ondernemer wilde worden. Niet lang daarna belde Harald. Hij zei: je hoeft niet gelijk 'ja' te zeggen, maar wil je Fruitweelde overnemen? 'Jaaa', zei ik meteen.”

Frambozen
Fruitweelde en De Ring zijn de enige twee biodynamische bedrijven in Nederland die zich hebben toegelegd op kleinfruit. De bedrijven werken nauw samen en leveren gezamenlijk een breed assortiment frambozen, bramen en bessen aan de natuurvoedingswinkels. Fruitweelde en De Ring werken ook samen met Boomgaard Ter Linde, het biodynamische fruitteeltbedrijf van Tim Moerman. Fruitweelde is tien jaar geleden opgezet door Elze-Lia Visser. In de zoektocht naar een opvolger voor haar levenswerk had Elze-Lia bij Harald en Tim een balletje opgegooid.

Sterk team
Hoewel Willemien volmondig 'jaaa' had gezegd, dacht ze ook: “Dit is heel groot.” Als opmaat heeft ze een jaar met Elze-Lia samengewerkt: “Dat was fijn.” Harald en Tim hadden ondertussen een mooie constructie bedacht voor een succesvolle bedrijfsovername: BD Grondbeheer koopt de grond van Fruitweelde en de vier ondernemers – inclusief Elze-Lia – bundelen hun krachten in een BV. Willemien: “Als ik advies nodig heb, kan ik bij Elze-Lia terecht voor specifiek deze grond, Tim is goed in financiën en Harald weet alles van kleinfruit. Met z'n vieren vormen we een sterk team.”

Dertig plukkers
Haar nieuwe rol als directeur en ondernemer van Fruitweelde bevalt Willemien goed: “Ik geniet van het buitenwerk en de gezelligheid van mijn kat, kippen en medewerkers. Gedurende het seizoen heb ik ongeveer dertig plukkers rondlopen, waaronder scholieren uit de buurt. Ik vind het leuk om mijn plan met hen te delen en het gezamenlijk uit te voeren in een goede sfeer.” Ook de teelt van biodynamisch kleinfruit past bij haar: “Het is een kleinschalig en intensieve teelt in een weelderige tuin van bloemen, struiken en bomen. Vanuit deze rijke biodiversiteit komen de insecten en vogels vanzelf terug. Ik vind het mooi om samen te werken met de natuur en te kijken wat de bodem, planten en dieren nodig hebben. De biodynamische landbouw zie ik als een belangrijke oplossing voor het behoud van een leefbare planeet. Dat ik concreet aan deze oplossing kan bijdragen, vind ik leuk en belangrijk.”

Locatie

Campagnes van Fruitweelde

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen