Afbeelding van de boeren van Vrije grond voor Veld en Beek

Vrije grond voor Veld en Beek

Samen stellen we de rijkdom van Veld en Beek veilig voor de toekomst!

De rijkdom van Veld en Beek veiligstellen voor toekomstige generaties. Dat is onze droom!

Op Biodynamische Boerderij Veld en Beek kun je elke dag ervaren wat écht van waarde is: gezonde voeding, schone leefomgeving, landschap met bomen, grote biodiversiteit, dierenwelzijn en gastvrijheid. Deze groene en sociale rijkdom willen we met elkaar veiligstellen voor de volgende generaties. Hoe? Door het vrijkopen van de grond. Want met vrije grond geven we vaste grond aan deze mooie boerderij!

Veld en Beek doorgeven

De landbouwgrond van Veld en Beek is het fundament van deze mooie boerderij. Dankzij de vitale grond worden er 3.400 huishoudens in de regio voorzien van gezond voedsel. Tegelijkertijd is deze grond de basis voor een schone leefomgeving met een mooi landschap en een grote biodiversiteit. De huidige boeren, Jan Wieringa en Marijke Domburg, willen deze rijkdom (hun levenswerk) veiligstellen voor toekomstige generaties. Hoe? Door de grond vrij te kopen en onder te brengen bij ons, BD Grondbeheer. Wij zien er op toe dat deze vrije grond voor altijd biodynamische landbouwgrond blijft met goede voorwaarden voor de boer.

Dit maakt Veld en Beek uniek:

 • Het is een gemengd biodynamische boerderij met een breed assortiment aan : zuivel, kaas, groente, vlees, brood, fruit, bloemen, , en eieren. De melk wordt op het eigen erf verwerkt tot zuivel en kaas.
 • Veld en Beek voorziet 3400 huishoudens in de regio (zonder tussenhandel) van gezond en lokaal voedsel.
 • In de regio zijn 5 onbemenste afhaalpunten: dit zijn kleine koelhuisjes waar de klanten een sleutel van hebben en waar ze 24/7 boodschappen kunnen afhalen; afrekenen gaat op basis van vertrouwen.
 • Van het graan bakt de bakker in het dorp brood, roggebrood en boterkoek.
 • Als de koeien 's winters op stal staan is het stro (van de eigen graanteelt) een warm strobed.
 • Met de stromest uit de stal wordt de bodem vruchtbaar gehouden én de kringloop gesloten.
 • Dankzij de stromest is er een rijk bodemleven en daardoor ook een grote biodiversiteit boven de grond.
 • De koeien hebben hoorns.
 • Kalfjes blijven circa drie maanden bij hun moeder.
 • Veld en Beek doet aan agroforestry.

We dromen van 20 hectare vrije grond

De bodem is letterlijk de basis van boerderij Veld en Beek. Met het veiligstellen van de grond is dus ook de toekomst van de boerderij gewaarborgd. Willen we vaste grond geven aan Veld en Beek? Dan hebben we minimaal twintig hectare nodig. Naast het aankopen van de tien hectare huiskavel gaan we sparen voor nog tien extra hectare. Met deze spaarpot kan BD Grondbeheer gelijk handelen als er in de buurt grond te koop komt. In totaal hebben we minstens één miljoen euro nodig. Dat is super veel geld! Het is mogelijk. Als namelijk alle vrienden en vriendinnen van Veld en Beek een beetje bijdragen, zijn we samen miljonair. Rekensom: als duizend leden gemiddeld € 200,- per jaar gedurende vijf jaar schenken, dan zijn we er al!

Ik wil graag doneren maar hoeveel dan?

Een gezond ecosysteem is opgebouwd uit een brede soortenrijkdom, van kleine insecten tot grote bomen. Hoe rijker de biodiversiteit, des te veerkrachtiger is het geheel. Zo kijken we ook naar het vrijmaken van de grond. De één schenkt een tientje en de andere tienduizend euro. Met vereende schenkkracht maken we samen het verschil!

Wat gebeurt er met het geld als er door onvoorziene omstandigheden toch geen grond wordt gekocht voor Veld en Beek? Zo gaat het in z'n werk:

 • Alle donaties die voor Veld en Beek binnen komen, gaan in het Bestemmingsfonds Veld en Beek; alle bestemmingsfondsen voor specifieke boerderijen - waaronder het bestemmingsfonds van Veld en Beek, kun je terugvinden in onze jaarrekening die we jaarlijks voor de zomer op deze website publiceren.
 • Als we voldoende gespaard hebben, kunnen we overgaan tot aankoop van grond. We sparen voor de 10 hectare huiskavel en voor nog eens 10 hectare nieuwe grond.
 • Mocht er om wat voor reden dan ook geen grond gekocht worden voor Veld en Beek dan is BD Grondbeheer verplicht om contact op te nemen met de donateurs die voor Veld en Beek hebben gedoneerd. In overleg met hen wordt hun donatie ofwel teruggestort ofwel bestemd aan grond voor een andere natuurvriendelijke boerderij.

Waarom nu al doneren?

Sommige mensen vragen zich af: waarom zou ik nu doneren als de grond pas later wordt gekocht? Voor BD Grondbeheer en Veld en Beek is het om twee redenen belangrijk om nu al zoveel mogelijk donaties te ontvangen:

 • Als er voldoende geld in het bestemmingsfonds voor Veld en Beek zit, kunnen we snel handelen wanneer er grond te koop komt.
 • Geven doet geven: als mensen zien dat er al veel anderen hebben gedoneerd, inspireert hen dat om ook te doneren.

Veld en Beek is het levenswerk van Jan Wieringa en Marijke Domburg

Boerderij Veld en Beek is in 1999 opgericht door Jan Wieringa en Marijke Domburg. Veld en Beek hebben ze vanuit het niets – stapje voor stapje – opgezet op wisselende locaties en pachtgronden. In 2010 kwam de kans voorbij om de boerderij in Doorwerth te kopen. Op deze plek heeft Veld en Beek zich ontwikkeld tot de huidige biodynamisch boerderij, waar inmiddels acht ondernemers zorgdragen voor de melkkoeien, vleesossen, zuivelverwerking, tuinbouw, fruitboomgaard, graanakkers, weilanden, landschap en natuur. Alle producten worden rechtstreeks afgezet in de gemeentes Renkum, Ede en Wageningen aan 3400 (!) leden van de consumentenvereniging. Jan en Marijke willen nu de boerderij veiligstellen voor de volgende generatie. De jonge ondernemers staan al klaar!

An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!

Locatie

Steun dit project

Verjaardagsdonatie voor 25 jaar Veld en Beek

Twee donaties voor de prijs van één! Doneer je in de maand juni of juli? Dan verdubbelt de Vereniging van Veld en Beek jouw donatie. De verdubbeling vindt plaats in augustus. Houd deze website dus in de gaten!

Steun Veld en Beek met een herhalende donatie

Steun Veld en Beek met een eenmalige donatie

Steun Veld en Beek met een herhalende donatie en fiscaal voordeel

Wil je minimaal vijf jaar doneren? Maak dan gebruik van optimaal belastingvoordeel.

"Met onze grootouders in gedachten kiezen wij ervoor om boerderij Veld en Beek veilig te stellen voor de volgende generaties."

Boerderij Veld en Beek is in 1999 opgericht door Jan Wieringa en Marijke Domburg.

Er zijn nog geen donaties geplaatst

Nieuws over deze campagne

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen