Groei areaal biodynamische landbouw zet door

help een alt

Het areaal biodynamische landbouw is het afgelopen jaar met 11% gestegen tot 8730 hectare. Dat is 11% van het totale biologisch areaal in Nederland. Het aantal biodynamische bedrijven in Nederland (inclusief omschakelende bedrijven) nam toe van 143 naar 152. Ook het aantal handelsbedrijven met een Demeter licentie is flink toegenomen van 87 naar 97. Dit blijkt uit de nieuwe Demeter Monitor 2020/2021.

Biodynamische boeren en tuinders voldoen aan strengere voorwaarden dan de biologische. Zo is minimaal 10% van het areaal ingericht om biodiversiteit te ondersteunen en mag er veel minder stikstof worden bemest (slechts 112 kilo stikstof per hectare). Een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen biologisch en biodynamisch is via deze link te lezen. Biodynamische producten zijn herkenbaar aan het Demeter keurmerk.

Stichting Demeter heeft vorig jaar ‘Distributievoorwaarden’ geïntroduceerd voor handelsbedrijven die Demeter producten verkopen. Zij dienen zich actief met de uitgangspunten en de ontwikkeling van Demeter te verbinden en zich in te zetten voor onder andere eerlijke sociaaleconomische verhoudingen en duurzame ontwikkeling, onder meer door ‘ontwikkelgesprekken’ te organiseren. Dit is in navolging van de Collegiale Toetsings gesprekken die boeren al vele jaren in groepen voeren over hun ontwikkelingsdoelen en hun verbinding met de uitgangspunten van de biodynamische landbouw.

Stichting Demeter heeft geen exacte verkoopcijfers tot haar beschikking. Wel is er inzicht in de omzet van verpakte en verwerkte Demeter producten (dus exclusief alle onverpakte AGF producten). Daar steeg vooral de omzet bij boerderijwinkels – mede door aandacht voor gezonde voeding en weerstand vanwege corona – van 2,5 naar 3,2 miljoen euro, een groei van 28%.

De Demeter Monitor komt jaarlijks tot stand in samenwerking met de BD-Vereniging, Stichting BD Grondbeheer, Stichting Kraaybeekerhof en Aeres Warmonderhof. Als biodynamische beweging werken zij intensief samen op het gebied van opleiding, training en ontwikkeling intensief. BD Grondbeheer zet zich in voor het veilig stellen van gronden voor biodynamische landbouw en hulp bij bedrijfsopvolging. Inmiddels pachten 20 BD bedrijven hun grond via Stichting BD Grondbeheer, in totaal 543 hectare, gefinancierd via schenkingen en de uitgifte van obligaties.

De volledige Demeter monitor 2020/2021 voor trends en ontwikkelingen in de biodynamische landbouw en handel met Demeter keurmerk staat kunt u hier downloaden.

Gerelateerd nieuws

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen