Geef boeren grond voor verandering

help een alt

Op donderdag 29 februari 2024 geeft maatschappelijke coalitie Aardpeer het startschot om grond veilig te stellen voor drie natuurvriendelijke boerenbedrijven en voedselinitiatieven. Het startschot voor de Samen voor Grond III obligaties is een uitnodiging voor iedereen met een groen hart om bij te dragen aan een gezonde voedselproductie voor de komende generaties.

“Geef boeren grond voor verandering” luidt de oproep. Het betreft natuurvriendelijke boeren Jelle Knoot (28 jaar), biologisch teler in Numansdorp (Noord-Holland), De Jonge Voedselbosboeren in Elst (Gelderland) en Burgerboerderij de Patrijs in Laren (Gelderland), ook wel “toekomstboeren” genoemd. De gronden worden tegen eerlijke voorwaarden en voor een realistische prijs verpacht aan de boeren.

De Samen voor Grond III obligaties worden via het platform van Duurzaaminvesteren.nl aangeboden en kosten 250 euro per stuk. De jaarlijkse rente is 1% plus een enorm rendement in natuur herstel, biodiversiteit verrijking en eerlijk geproduceerd voedsel. De boeren lopen zo niet aan tegen de gecombineerde negatieve effecten van de hoge grondprijs in Nederland en de lage voedselprijs. De obligaties hebben een looptijd van 12 jaar. De voorwaarden en het informatie memorandum zijn op de website van Duurzaaminvesteren.nl beschikbaar.

Het startschot voor de uitgifte van de Samen voor Grond III obligaties wordt op 29 februari gegeven tijdens een evenement op Plaats De Kleine Aarde in Boxtel. Daar vertellen de drie toekomstboeren over het belang van de productie van natuurvriendelijk voedsel en hoe ze daarmee het bodemleven en biodiversiteit tot leven brengen. Doel is om binnen zes weken 3,5 miljoen euro op te halen voor het aankopen van grond voor deze boeren. Vanaf 29 februari krijgen burgers en maatschappelijke organisaties de mogelijkheid om obligaties te kopen en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst voor natuurvriendelijke boeren.

Danielle de Nie medeoprichter van Aardpeer: “Grond is duur, en wordt steeds duurder, net als de huizenmarkt. Boeren die natuurvriendelijk willen boeren komen hierdoor in de klem, de opbrengsten staan in geen verhouding tot de grondprijs, of andersom: de grondprijs staat in geen verhouding tot wat er op natuurvriendelijke manier geproduceerd kan worden. Aardpeer verpacht grond voor een pacht die past bij de “werkelijke & natuurlijke waarde” van de grond. Uw deelname lost een groot probleem op. Door grond uit het economisch systeem te halen biedt Aardpeer natuurvriendelijke boeren de kans om op een eerlijke manier te ondernemen. En daarnaast investeert de koper direct in meer biodiversiteit, vruchtbare bodems, betere lucht- en waterkwaliteit en gezond voedsel voor nog vele generaties. Dat is pas echt impact maken!”

Over Aardpeer, samen voor grond – Opgericht in 2021, een initiatief van Stichting BD Grondbeheer, Stichting Herenboeren NL, Stichting Wij.land en Triodos Regenerative Money Centre. De initiatiefnemers hebben de krachten gebundeld om de transitie naar een natuurvriendelijke landbouw aan te jagen. Betaalbare toegang tot grond is daarbij een sleutel. De hoge grondprijs en de financiering daarvan is een belemmering voor boeren en voedselinitiatieven, die grond nodig hebben voor de overstap naar natuurvriendelijke landbouw.

Met geld van burgers, beleggers, maatschappelijke organisaties en fondsen koopt Aardpeer landbouwgrond en geeft die langjarig in pacht aan natuurvriendelijke boeren. De pachtprijs is afgestemd op het natuurvriendelijke bedrijfsmodel van de boer, zodat gewerkt wordt aan een gezonde bodem en meer biodiversiteit.

Aardpeer heeft met de ‘Samen voor Grond’ obligaties tot nu toe 10,1 miljoen euro opgehaald. De eerdere uitgiftes waren een groot succes. Beleggers zijn particulieren, maatschappelijke organisaties zoals Vogelbescherming Nederland en Landschapsbeheer Gelderland en institutionele beleggers.

Gerelateerd nieuws

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen