Vrolijke jaardag met start Campagne voor Land en Boschzigt

help een alt

Zaterdag 3 juli was de gezamenlijke Jaardag van de BD Vereniging en BD Grondbeheer. Het thema: Burger-Boer-initiatieven. Ruim 120 biodynamische boeren en tuinders uit het land kwamen bijeen in ’s Graveland bij tuinderij Land en Boschzigt. “We willen deze grond graag onderbrengen bij Stichting BD Grondbeheer”, vertelt Sijmen Brandsma in zijn welkomstwoord. Daarom start op deze bijzondere dag ook de campagne om hiervoor geld in te zamelen.

Sijmen Brandsma en Sissie Haijtema van Land en Boschzigt, de oudste biodynamische tuinderij van Nederland, gaan het stokje overdragen aan voormalig stagiaire Marieke Bous van de Warmonderhof. Ze werken al bijna drie jaar samen. Sijmen: “Wij zijn blij dat BD Grondbeheer bereid is met schenkgelden de grond aan de Leeuwenlaan in ’s Graveland aan te kopen en daarna aan haar te verpachten. We hebben in Marieke een opvolgster gevonden met de juiste kwaliteiten om dit bijzondere bedrijf verder te dragen. Het is een historische plek met een gastvrije zelfoogsttuin en boomgaard. Vrijwilligers, stagiaires en mensen met een arbeidshandicap zijn bij ons welkom om mee te werken.” Kees van Biert van BD Grondbeheer riep liefhebbers op om bij te dragen in de vorm van een schenking, lening of eeuwigdurende obligatie. (Zie www.bdgrondbeheer.nl.): “Dan kan er op deze prachtige tuin die volgend jaar 75 jaar bestaat, voor altijd biodynamisch geteeld worden.”

Rondleidingen

De boeren en tuinders genoten van een picknick in de boomgaard en rondleidingen in groepen. Bij iedere stop was er een inhoudelijk en interactief verhaal verzorgd door de BD-vereniging, Land en Boschzigt en BD Grondbeheer. Zo lichtte Kees van Biert toe dat een vraagstuk als de overdracht van Land en Boschzigt zeker drie á vier jaar duurt. “Zo’n proces hebben we nu een paar keer gedaan. De Zonnehorst in Punthorst is van eigenaar veranderd, kwekerij De Vrolijke Noot in Wapserveen heeft een jonge nieuwe pachter en ook de Wilhelminahoeve en Ter Linde in Zeeland zijn in nieuwe handen gekomen.”

BD gronden borgen

Eén van de vragen was hoe BD Grondbeheer borgt dat BD-gronden BD blijven. Kees van Biert: “Voor BD-landbouwgronden committeren we ons aan wat de BD-vereniging en Demeter vinden. Dat is ons kompas. We willen dat nog duidelijker borgen in onze statuten zodat dat bij erfenissen en schenkingen echt gegarandeerd is.” Ook refereerde hij aan het initiatief Aardpeer-Samen voor Grond waar de stichting mede-initiatiefnemer van is om zoveel mogelijk landbouwgrond te verwerven zodat grond niet langer een handelsobject is. “Toen we begonnen met obligaties uitgeven hebben 72 boeren zich gemeld die willen veranderen. Veel boeren willen wel, maar kunnen niet omdat ze in een financieel jasje zitten. Alle boeren die de aarde morgen beter achter willen laten dan vandaag vinden bij ons een open oor. We willen helpen waar we kunnen.”

Sprekers

Andere sprekers waren o.a. RvT-voorzitter Ronald van der Giessen en rentmeester Michiel de Koe van BD-Grondbeheer, Ellen Winkel en Marteniek Bierman van de BD-vereniging, Dolf van Baarlen van Moestuin De Haar in Utrecht, Natasja van Dwingelen van De Groenteclub in Bussum en Marieke Bous en Sijmen Brandsma namens Land en Boschzigt. Aan het eind van de middag dankte Kees van Biert iedereen, mede namens de BD-vereniging, voor de geslaagde Jaardag.

Gerelateerd nieuws

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen