Bruisende jaardag op boerderij Veld en Beek

help een alt

Het was een zeer warme en ook heel bruisende dag. De Jaardag van BD Grondbeheer en de Biodynamische Vereniging vond afgelopen zaterdag 10 juni plaats op de met bos en houtwallen omzoomde boerderij Veld en Beek in Doorwerth, met eerst de Jaarvergadering van de BD-Vereniging, vervolgens een bijeenkomst voor investeerders van (het mede door BD Grondbeheer geïnitieerde) Aardpeer en ’s middags een rondgang langs vijf plekken op de boerderij, waar de ondernemers hun verhaal vertelden.

Boer en oprichter van Veld en Beek Jan Wieringa (die in de ochtend verwelkomd was als bestuurslid van de BD-Vereniging) vertelde hoe het bedrijf gedragen wordt door de 3400 leden van de consumentenvereniging die alle groente-, zuivel- en vleesproducten rechtstreeks afnemen. Ze hebben een sleutel van de vijf zelfbedieningswinkeltjes in de omgeving. Nu BD Grondbeheer 20 hectare koopt van Veld en Beek, zullen ook de vele mensen die geld schenken om deze meters grond vrij te kopen, zich verbonden voelen met dit bedrijf, waar acht ondernemers hun brood verdienen.

Kees van Biert en Michiel de Koe van BD Grondbeheer vertelden hoe belangrijk het is dat deze grond dankzij de donateurs gegarandeerd biodynamisch kan blijven.

De groentetuin schuift ieder jaar naar een nieuwe plek. Na vijf jaar grasklaver (voer voor de koeien én voor de bodem) wordt de weide omgeploegd en dat biedt een vruchtbare basis voor de groenten. Tuinder Jelmer Zandbergen: “Op zandgrond, wat wij hier hebben, is het normaal lastig om sluitkolen te telen, zoals rode en witte kool: de bladeren willen zich vaak niet mooi sluiten tot een vaste krop. We hebben het eerst op een klein stukje geprobeerd. En wat bleek? Ze deden het geweldig! Dankzij de rijke bodem die de grasklaver opbouwt. We moeten ze op tijd oogsten, anders worden ze veel te groot.”

Willem Wieringa liet de nieuwe Eco-ploeg zien, die heel ondiep ploegt (5 cm) en daarmee het bodemleven grotendeels intact laat. Doordat de ploegscharen niet massief zijn maar ingesneden, verbetert de structuur van de grond. Het werken met de ploeg kost veel minder diesel. Waarom dan niet iedereen zo’n ploeg heeft? “Hij is heel duur en nog niet tweedehands verkrijgbaar”, antwoordt Willem. Wij konden hem alleen kopen dankzij subsidie.”

Maar er wordt aan een nóg milieuvriendelijker grondbewerking gewerkt op Veld en Beek. Marlijn Wieringa is paarden aan het opleiden zodat ze kunnen maaien, ploegen, schoffelen, etc. “Een paard eet gras, wat hier groeit, en levert mest. Een trekker heeft diesel nodig, wat van ver komt, en bij gebruik verdwijnt die diesel als vervuiling in de lucht. Ik wil laten zien dat je, ook op grotere bedrijven, goed en efficiënt met paarden kunt werken. In de winter wil ik mezelf en de paarden verhuren aan natuurorganisaties voor hout transport.”

Maria Inckmann van Gaalen van de BD-Vereniging en Kees van Biert van BD Grondbeheer dankten bij de afsluitende borrel iedereen voor zijn of haar komst.

An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!

Gerelateerd nieuws

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen