Ruim 3 miljoen euro nodig om de transitie naar natuurvriendelijke landbouw te versnellen

help een alt

Nieuwe obligatielening stelt grond veilig voor natuurvriendelijke boerenbedrijven in Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Friesland.

Driebergen, 16 december 2021 - Vandaag start een nieuwe obligatielening om 3,1 miljoen euro op te halen voor vijf boerenbedrijven die natuurvriendelijk willen boeren. Het geld is nodig om de transitie naar een volhoudbare voedselketen, een gezondere bodem en meer biodiversiteit te versnellen. Met deze actie van Aardpeer, samen voor grond wordt landbouwgrond gekocht voor bestaande en startende agrarische ondernemers en voedselinitiatieven in Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Friesland. Zij kunnen daardoor de stap naar natuurvriendelijke landbouw maken.

Het betreft: Tuinderij de Bosmantel in Andijk (Noord-Holland), Herenboerderij aan den Drecht in Leimuiden (Zuid-Holland) Duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde in Boxtel (Noord-Brabant), Fruittuin Fruitweelde in Ingen (Gelderland) en CSA Ús Hôf in Sibrandabuorren (Friesland). De gronden worden tegen eerlijke voorwaarden en voor een realistische prijs verpacht aan de boeren.

Via de beweging, Aardpeer, samen voor grond - een initiatief van Stichting BD Grondbeheer, Stichting Herenboeren NL, Stichting Wij.land en Triodos Regenerative Money Centre, onderdeel van Triodos Bank, worden landbouwgronden voor minimaal zeven generaties veiliggesteld. Burgers krijgen met de obligatie de mogelijkheid om bij te dragen aan de bevordering van bodemkwaliteit, biodiversiteit, gezond voedsel en sociale verbinding.

Aardpeer, samen voor grond is begin 2021 van gestart gegaan met een eerste uitgifte van ‘Samen voor Grond’ obligaties uitgegeven door Stichting BD Grondbeheer. Deze uitgifte was een groot succes. Er werd voor 7,2 miljoen euro obligaties gekocht. De eerste groep beleggers bestaat uit particulieren, maatschappelijke organisaties zoals Vogelbescherming Nederland en Landschapsbeheer Gelderland en institutionele beleggers.

Stichting BD Grondbeheer heeft al meer dan 40 jaar ervaring met landbouwgrond kopen en deze vervolgens te verpachten tegen een betaalbare prijs. Op 16 december lanceert de stichting een tweede obligatielening van 3,1 miljoen euro om grond aan te kopen en in pacht uit te geven, waarmee de vicieuze cirkel waarin boeren zitten, van schaalvergroting en intensivering, wordt doorbroken.

Kees van Biert, Voorzitter BD Grondbeheer: “We kopen de gronden zodat deze boeren zich volledig kunnen toeleggen op de productie van natuurlijk en sociaal eten. Daarbij hebben ze hulp nodig. Met de huidige prijs van boerenland en een lening van een bank komen boeren er gewoon niet uit. ”

Beleggers worden met de ‘Samen voor Grond II’ obligaties uitgenodigd om te investeren. Met een inleg vanaf 1.000 euro zetten zij hun geld voor 15 jaar aan het werk voor gezonde en vitale bodems en biodiversiteit. Naast een duidelijk maatschappelijk rendement leveren de obligaties een jaarlijkse rente van 1,3% op.

Gerelateerd nieuws

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen