BD Grondbeheer en Stichting Avalon zijn gefuseerd

help een alt

Nadat Piet Korstanje en Heleen van Elsacker tien jaar biodynamisch fruit hadden geteeld op het ouderlijk bedrijf van Piet in Goes, konden ze in 1991 grond overnemen van Loverendale in Oostkapelle. Het was mooie grond, biodynamisch sinds 1928, gelegen naast Boerderij Ter Linde.

“Het kostte 40.000 gulden per hectare. Dat was toen heel veel geld”, vertelt Piet. “Wij wilden die grond heel graag vrij maken, zodat de pacht laag zou zijn, de grond in BD-gebruik bleef en makkelijk overdraagbaar werd tegen de tijd dat wij zouden willen stoppen.” Ze benaderden BD Grondbeheer, maar daar konden ze toen niet terecht./ Ze benaderden BD Grondbeheer, maar die verwees hen door naar het net door de Triodosbank opgerichte Biogrond. Dit investeringsfonds sloot echter niet helemaal aan bij de idealen van Piet en Heleen. “Dus dachten we: waarom doen we het niet zelf? We hebben toen met de vriendenkring die met het bedrijf verbonden was Stichting Avalon opgericht.” Avalon werd eigenaar van de grond en Piet en Heleen erfpachter.

Vanuit de leden van de BD-Vereniging en de Antroposofische Vereniging was de betrokkenheid groot en veel mensen droegen een steentje of een steen bij. Ook stond Avalon op markten. Heleen: “We namen altijd een stuk karton van een vierkante meter mee dat was verdeeld in vier vlakken. Met één gulden konden mensen een kwart vierkante meter vrijkopen. Dat sprak aan!” Zo lukte het om de grond – de eerste 14 hectare en drie hectare die ze er later bij hadden gekocht – grotendeels vrij te maken en ontstond ruimte voor een nieuwe stap. Margreeth en Harald Oltheten van het nabijgelegen kleinfruitbedrijf De Ring wilden ook graag hun grond inbrengen en in 2003 nam Stichting Avalon deze 4,5 hectare over.

Vijf jaar geleden gingen Piet en Heleen met pensioen. De grond was inmiddels vijf keer zoveel waard geworden. Als een opvolger die had moeten kopen, was terug verdienen uit de verkoop van biodynamische appels en peren bijzonder moeilijk geweest. Nu kon opvolger Tim Moerman de erg lage pacht bij Avalon overnemen. Dit was mede te danken aan al die mensen die sinds 1991 meters grond van Boomgaard Ter Linde hadden vrijgekocht.

Nadat Tim het fruitbedrijf had overgenomen, werd hij ook bedrijfsleider van Boerderij Ter Linde, waarvan de grond in eigendom was van Stichting Loverendale. Deze grond kwam in 2020 na een fusie in beheer bij BD Grondbeheer. Twee jaar later is ook Avalon met BD Grondbeheer gefuseerd, zodat de grond van Boomgaard en Boerderij Ter Linde weer in beheer zijn bij één eigenaar. Praktisch voor Tim. Passend voor Piet en Heleen die in BD Grondbeheer een partij hebben gevonden die hun idealen deelt. En met nieuwe kansen voor Harald en Margreeth, die dankzij de fusie meer investeringsruimte krijgen om hun bedrijf een nieuwe impuls te geven.


Gerelateerd nieuws

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen