BD Grondbeheer verwerft grond voor De Bosmantel in Andijk

help een alt

Stichting BD Grondbeheer heeft de koopakte getekend van vier hectare tuinbouwgrond in Andijk (NH) en deze aansluitend in erfpacht uitgegeven aan De Bosmantel. Op deze natuur-inclusieve tuinderij staan biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid centraal. Ook richt De Bosmantel zich expliciet op lokale afzet en zuinig gebruik van water en energie. Daarmee is De Bosmantel een schoolvoorbeeld van de transitie in de landbouw, die BD Grondbeheer met de beweging Aardpeer wil aanjagen.

De grondaankoop voor De Bosmantel weerspiegelt de verbrede weg die BD Grondbeheer met het nieuwe initiatief Aardpeer is ingeslagen. Naast het veiligstellen van biodynamische landbouwgrond ondersteunt BD Grondbeheer nu ook inspirerende en innovatieve voedselinitiatieven die aantoonbaar bijdragen aan het vergroten van bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en sociaal-economische waarden. Tevens ontwikkelt BD Grondbeheer nieuwe vormen van financiering. Zo is de grondaankoop van De Bosmantel mogelijk gemaakt door drie particulieren, die ieder éénderde van de koopsom hebben gefinancierd. Eén met eeuwigdurende obligaties en twee met persoonlijke leningen voor maximaal 10 jaar uit de directe omgeving van De Bosmantel. De twee leningen zullen worden afgelost met 'Samen voor grond'-obligaties. Daarvan loopt de eerste helft mee in de Obligatielening Samen voor Grond II, die medio december wordt uitgegeven.

10% natuur
De Bosmantel is het initiatief van Johan Janse. Met de teelt van biologische groentes, kruiden en bloemen voor de lokale gemeenschap wil hij onnodig transport met de bijbehorende drukte en vervuiling voorkomen en plaatselijk werkgelegenheid stimuleren. Bij elkaar opgeteld teelt Johan meer dan honderd soorten groentes, bloemen, fruit en vruchten. Hoewel De Bosmantel geen Demeter licentie heeft, is net als op biodynamische bedrijven meer dan 10% van het beteelde land ingericht met vegetatie, waarin wilde planten, grassen en kruiden overheersen. Met een bloemenpluktuin en wandelpaden nodigt Johan buurtbewoners uit om mee te genieten van al het natuurschoon. In de tuinwinkel zijn de producten van het land te koop. Met deze ecologische en sociale aspecten draagt De Bosmantel actief bij aan de transitie in de landbouw waar Aardpeer voor staat. Kijk hier voor meer info over De Bosmantel.

Gerelateerd nieuws

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen