Toekomst zaaien en toekomst geven aan grond

help een alt

Komend weekend is de laatste kans dit jaar om te komen Toekomst Zaaien. Op zaterdag 22 oktober kun je meehelpen wintergraan zaaien op De Kollebloem in Sint-Lievens-Esse (België). Op zondag 23 oktober kun je bij De Zaderij in Bant (Noordoostpolder) een andere unieke ervaring opdoen: het zaaien van walnoten. Op beide boerderijen kun ook toekomst geven aan grond.

Toekomst Zaaien is ruim vijftien jaar geleden van start gegaan in Zwitserland om aandacht te vragen voor de bron van ons voedsel: de zaden. Op zaterdag 22 oktober kun je op De Kollebloem meehelpen met het inzaaien van wintergraan. Bij De Zaderij in Bant heeft boerin Tineke Alberts gekozen voor iets nieuws: het zaaien van walnoten. Dertig jaar geleden heeft Tinekes moeder met een vooruitziende blik een aantal walnotenbomen gezaaid. Dit zijn inmiddels grote bomen die een belangrijke rol vervullen op de boerderij. Ze geven beschutting, schaduw en voedsel aan mensen en dieren en met hun grote wortelstelsel hebben ze een positieve invloed op de bodemkwaliteit en het grondwater. In navolging van haar moeder gaat Tineke nu hetzelfde doen: “Met het zaaien van vijftig walnoten voor nieuwe walnotenbomen, gaan we ons heel letterlijk met de toekomst verbinden.”

Landbouwgrond veiligstellen
De BD-Vereniging en BD Grondbeheer hebben in samenwerking met biologische koekjesmaker Farm Brothers een nieuw aspect toegevoegd aan het evenement: toekomst geven aan grond. Dankzij donaties van burgers verwerft BD Grondbeheer sinds 1978 landbouwgrond en stelt deze zonder winstoogmerk ter beschikking aan biodynamische, regeneratieve en/of natuurvriendelijke boeren. Met elke € 7,- stelt BD Grondbeheer weer een vierkante meter grond veilig voor de toekomst. Als je dit bedrag tijdens Toekomst Zaaien doneert, ontvang je een pak koekjes (ter waarde van € 3,50) van Farm Brothers cadeau. Je kunt ongelimiteerd meedoen. Kinderen krijgen knutseltips voor een kijkje-onder-de-gronddoos en een kleurplaat mee naar huis zodat ze spelenderwijs kunnen kennismaken met bodemleven en biodiversiteit.

Waar en wanneer Toekomst Zaaien?

  • Zaterdag 22 oktober om 14 uur, De Kollebloem, Doornstraat 30, 9550 Sint-Lievens-Esse (tussen Gent en Brussel in België).
  • Zondag 23 oktober om 14 uur, De Zaderij, Noorderringweg 8-1, 8314 PH Bant.

Kijk voor meer informatie op: www.toekomstzaaien.nl.

Gerelateerd nieuws

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

undefined logo

Over ons

Een gezonde aarde, een gezonde voeding en een gezonde economie. Dat is waar BD Grondbeheer voor staat. Met schenkgelden en eeuwigdurende obligaties maken wij landbouwgrond vrij en verpachten die langjarig en zonder winstoogmerk aan natuurvriendelijke boeren en tuinders.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*=verplicht

Volg ons op:

Contact

BD Grondbeheer 0343-712080 info@bdgrondbeheer.nl

Postadres

Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen

NL32 TRIO 0198 4861 97 t.n.v. BD Grondbeheer te Driebergen